Az év csapata?

2022.01.05. 17:54

Már a legjobb három között lenni is nagy megtiszteltetés

Csütörtökön este gálaműsor keretében hirdetik ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által 64. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazás kategóriáinak győzteseit az első három jelölt közül. A hagyományos csapatsportágban érdekelt a női vízilabda-válogatott, soraiban több dunaújvárosi játékossal.

Gallai Péter

Garda Krisztináék tokiói bronzérmét a legjobbak között értékelték a sportújságírók Fotó: MI/MN

Fotó: Mirkó István

Az év csapata kategória a 64 évvel ezelőtti kezdetektől, 1958-tól jelen van választáson, ám mint a Nemzeti Sport rámutatott, gyakran heves vitákra adott azonban okot, hogy a klasszikus csapatsportágak miként vethetők egybe például egy kajak kettes vagy egy jégtáncpáros teljesítményével, elvégre utóbbiak is csapatot alkotnak. 

Egészen 2017-ig egy szavazási kategóriába tartoztak ezeknek a sportágaknak a képviselői, a voksolást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége azonban öt évvel ezelőtt úgy döntött, kettébontja, és külön-külön megválasztja a legjobb csapatot a hagyományos csapatsportágakban és a legjobb csapatot az egyéni sportágak csapatversenyeiben indulók között. 

Előbbi kategóriában az első három közé jutott a tízes listáról a női és férfi vízilabda-, illetve a labdarúgó-válogatott a sportújságírók voksai alapján. 

A pólós hölgyek Tokióban sporttörténelmet írtak azzal, hogy az oroszok legyőzésével megszerzett bronzéremmel először állhattak fel ötkarikás dobogóra. Ezen felül a csapat a csoportmeccsek során már tett egy csodát, legyőzte az olimpiákon tizenhárom évig veretlen Egyesült Államok csapatát is. 

A harmadik helyezett együttesben Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Garda Krisztina és az azóta eligazolt Magyari Alda képviselte a dunaújvárosi klubot. 

– Ez egy nagy dolog. Azt hiszem, már az is nagy megtiszteltetés, hogy felkerültünk a listára, hát még az, ott vagyunk az első három között. Ráadásul ezt a sportújságírók látták így, azaz elismerik a teljesítményünket, és a legjobbak közé rangsoroltak minket. Visszaigazolva ezzel a munkánkat és az ötkarikás bronzérem értékét. Az már csak egy plusz lenne, ha mi nyernénk, de elsősorban az számít, ami Tokióban történt. Bízom benne, a jövőben még lesz lehetőségünk ilyen gálán részt venni, de ha nem mi leszünk az év csapata, akkor sem leszünk szomorúak, számunka akkor is nagy élmény volt az olimpia – kezdte Garda Krisztina. 

Megjegyezte, a vízilabda erejét mutatja, hogy a három között ott a két pólócsapat, a roppant népszerű labdarúgók mellett. – Nyilván, a győzelem ebben a versenyben szintén óriási dolog lenne és boldogság, de szerintem mint az olimpiai harmadik helyünk, már ez is felér nekünk egy arany­éremmel – tette hozzá. 

A pólós lányok mellett a másik kategóriában is érintettek leszünk, ugyanis az olimpiai bajnok női kajak négyes tagja a dunaújvárosi születésű és Dunaferr-nevelésű Kárász Anna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában