Dunaújvárosi KSE

2021.09.13. 07:00

A kicsik lelkesedése, öröme, a veteránok nagy elszántsága

Gyönyörű két napja volt a dunaújvárosi, de talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az egész magyar birkózásnak. A Dunaújvárosi KSE szombaton és vasárnap a rácalmási sportcsarnokban veterán bajnokságot, és diákolimpiát is rendezett. Annak jegyében, hogy Dunaújváros, a Dunaújvárosi KSE az idén hetvenéves, a Magyar Birkózó Szövetség pedig százéves.

Agárdy Csaba

Hiába múlnak az évek, a bicepszek nem gyengülnek

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Remek ötlet volt az évforduló kapcsán, hogy a legfiatalabbakat és a legöregebbeket versenyeztették meg hétvégén Rácalmáson. Szombaton a veteránok, vasárnap pedig a diákok mérték össze erejüket, de a veteránok nemcsak a szőnyegen tették tiszteletüket, hanem a lelátón is.

Öregember, nem vén ember: bizonyították az egykori birkózók

Például ott volt a Dunaújvárosi Kohász, majd később a Dunaferr két válogatott legendája, Kovács „Lapu” József és Vadász Csaba. Egymás mellett ültek a lelátón, ami nem véletlen, hiszen mindig nagyon jó barátság kötötte őket össze. Bár súlycsoportban komoly különbség volt köztük, mert Vadász Csaba 48 kilogrammban, Kovács „Lapu” pedig nehézsúlyban birkózott.

A két kiváló sportoló találkozásunkkor egy picit nosztalgiázott, Vadász Csaba elmondta, hogy 1973-ban kezdett el birkózni, majdnem ötven éve, Kovács József 1978-ban. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem indultak el a veteránok versenyén, a válasz az volt, hogy „öregek vagyunk már ehhez is”, bár a 64 éves Kovács József azt mondta, hogy a szépségversenyt biztos, ő nyerte volna meg.

Remek ötlet volt az évforduló kapcsán, hogy a legfiatalabbakat és a legöregebbeket versenyeztették meg hétvégén Rácalmáson
Komáromi Tibor, a magyar szövetség szakmai alelnöke

Mind a ketten végignézték a diákolimpia mérkőzéseit, és ahogy mondani szokták, a vér nem válik vízzé, a világbajnoki ezüstérmes Vadász Csaba, amikor látja ezeknek a fiataloknak a küzdelmét, még így ülő helyben is időnként megmozdul, legszívesebben ő is végrehajtana egy dobást.

A gyerekek küzdelmeit tényleg nagy élmény volt megtekinteni, hiszen olyan szívvel, erővel birkóznak, amit a felnőtteknél már nem láthatunk. Ez alatt azt kell érteni, hogy ők még nem taktikáznak, egymásnak ugranak, és csak dobják, pörgetik egymást. Az ő harciasságuk a lelátón ülőkre/állókra is átragadt, valószínűleg a lelátókon leginkább szülők, nagyszülők foglalhattak helyet, mert nagyon harcias volt a drukkerek mezőnye is. Ami viszont mindenképpen kiemelendő, főleg egy olyan küzdősportnál, mint a birkózás, hogy mindenki nagyon sportszerűen szurkolt.

Kiss Károly (középen), aki most már edzőként dolgozik a DKSE-nél, a legjobb veterán díját kapta meg
Mátyás Gábor, a Dunaújvárosi KSE ügyvezető elnöke

A vasárnapi megnyitó előtt a Magyar Birkózó Szövetség nyolc dunaújvárosi embert díjazott, száz éve együtt a birkózásért jelszóval. Ők Kuhánszky Tibor, Angyal László, Mendi Tamás, Papp Gyula, Tarány Gábor, Mátyás Gábor, Pintér Tamás és Kiss Károly. A Magyar Birkózó Szövetséget az eseményen az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok Komáromi Tibor képviselte, aki rendszeresen megfordul a dunaújvárosi birkózó-eseményeken. Arra a kérdésünkre, hogy mi annak az oka, hogy gyakran láthatjuk Dunaújvárosban, így válaszolt:

A dunaújvárosi veterán birkózók bevonuló csapata az országos bajnokság nyitánya előtt

– 1974 óta élek a magyar birkózásban és mindig tiszteltem azt, ami Dunaújvárosban folyik. Szeretem a sikeres szakosztályokat. A dunaújvárosi helyzetet most is jónak látom, a sport szolgáltatás, és ebbe be kell fektetni. Ezt ebben a városban tudják. A mai diákolimpiáról pedig annyit tudok mondani, hogy nagyon ügyesek a picik. Bízom benne, hogy tíz-tizenöt év múlva már az olimpián drukkolhatunk nekik.

Hiába múlnak az évek, a bicepszek nem gyengülnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában