Rácalmás

2020.11.03. 18:16

Schmidt Gábor elnök szerint a sportáguk jól alkalmazkodott

A közelmúltban (október 11-én) adták át a rácalmási vízitelepen a Vizi Gábor vízitúra-megállóhelyet. A vendégek között ott volt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség nem rég újraválasztott elnöke is, aki igen készségesen állt lapunk rendelkezésére.

Agárdy Csaba

2020.10.11. Vízi Gábor vízitúra megállóhely avató Rácalmás Fotón: Bölcskei Ferenc a Rácalmási Sport Egyesület Kajak-kenu szakosztályának vezetője, Schmidt Gábor a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke Schrick István Rácalmás polgármestere Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Második elnöki ciklusát kezdheti meg a sportág élén Schmidt Gábor. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) négyévente esedékes tisztújító közgyűlésén választották újra a szövetség első emberének szeptember elején. Előtte nem sokkal, júniusban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése is bizalmat szavazott neki, elsöprő többséggel választották meg a nyári olimpiai sport­ágakért felelős alelnöknek.

Schmidt Gábor nemcsak beosztásából adódóan volt ott a rácalmási eseményen, hanem azért is, mert Vizi Gábort, aki a Dunaújvárosi Kohász, a Dunaferr SE, majd a Rácalmás SE kenusainak edzője volt, és az utánpótlás-válogatottaknál is dolgozott, mentorának tartja. Vallja, amikor kezdő edző volt, nagyon sokat tanult tőle.

Schmidt Gábor a rácalmási szalagátvágás után
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kajak-kenu az egyik legeredményesebb magyar sport, mind a világbajnoki, mind az olimpiai szerepléseket illetően. Egy olyan év után mit mondhat a sportág első embere, amikor elmaradt az olimpia, amire a sportág legjobbjai nagyon készültek.

– Azt hiszem a sportág jól alkalmazkodott a koronavírus okozta helyzethez, amiatt, hogy az olimpia elmaradt, senki sem állt le. Az ilyen helyzetek azokat segítik, akik képesek reagálni a nem várt szituációkra. A sportolóink jól kezelték a helyzetet, a csapat erősségét nem befolyásolta az, hogy a tokiói játékokat elhalasztották jövőre. Arról nem beszélve, hogy a sportág még jól is jöhet ki ebből a helyzetből, hiszen a fiataloknak jutott egy plusz év a fejlődésre, lehetőségük adódott arra, hogy a legjobbakhoz közelebb kerüljenek – mondta.

Schmidt Gábor kiemelte, hogy a sportáguk jó helyzetben van, jól sáfárkodnak a lehetőségeikkel, az állami támogatással. Hozzátette: az utóbbi időben hatvan új tagszervezet jött létre, és sok új edző kapcsolódik be a szakmai munkába, erre különösen büszke, és arra is, hogy a magyar kajak-kenu nemzetközi megítélése kiváló, nagy a presztízsük világszerte, nagyszerű világversenyeket rendeznek. A vírus miatt elmaradtak idén a nagy viadalok, az egyetlen világkupát mi rendeztük Szegeden, és ez talán nem véletlen.

Arra a kellemetlen kérdésre, hogy dopping terén hogyan állnak, az elnök így válaszolt: – A doppingolás létezik szinte minden sportágban, ezért mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kajak-kenut doppingmentessé tegyük. Rengeteget költünk a dopping elleni küzdelemre. Nem dugjuk a homokba a fejünket.

Követendő példa!

A Duna a kajak-kenu hazai központja

Schmidt Gábor különösen büszke arra, hogy elnöksége alatt hatvan új tagszervezet kapcsolódott be a hazai kajak-kenu sportba. A szövetség honlapja szerint összesen százhuszonhárom egyesület a tagjuk, ennek kétharmada a Dunához kötődik. 1861. április 20-án alakult meg a Budapesti Hajós Egylet huszonkilenc taggal, az első regattát 1863. június 8-án a Budapesti Hajós­egylet rendezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában