Hajdu Jonatán és Kiss Balázs szerepelt a keddi edzésversenyen

2020.06.09. 20:51

Kétszer is kiadtak mindent

A felnőttválogatott kerettagok számára kiírt edzésverseny-sorozat első köre kedden a férfi kenu egyesek számával zárult Szolnokon. Az 1000 méteres távot a kilenc versenyző kétszer teljesítette, köztük a Dunaferr SE két képviselője, Hajdu Jonatán és Kiss Balázs.

Gallai Péter

Miután a szám elmúlt években meghatározó versenyzője, Kiss Tamás – ő indult a tavalyi szegedi világbajnokságon is, de a kvótaszerzés nem sikerült – nemrégiben bejelentette, hogy visszavonul, így a válogató sorozat végére az is kiderülhet, ki foglalhatja el megüresedett helyét. Kedden nyolcan álltak rajthoz, hogy máris bizonyítsanak Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, a szokások szerint két órán belül kellett teljesíteni a két pályát az indulóknak.

Hajdu Jonatán és Kiss Balázs mérte fel, hol tartanak C-1 1000 méteren
Fotó: Vajda Attila

Az első futamban Bodonyi András, a DVTK kenusa az első méterektől kezdve kézben tartotta a futamot, egészen sokáig Kiss Balázs és Hajdu Jonatán is harcban volt a dobogóért, de lehajrázták őket.

A második körben a rajt után Hajdu állt az élre, és Kiss is jól kezdett, aztán jó darabig szorosan együtt haladt öt-hat hajó, majd Bodonyi és Fejes Dániel ellépett a többiektől, az utolsó kétszáz méteren pedig előbbi robbantott, és egy hajóhosszal győzött. Kiss végül negyedik, Hajdu ötödik lett.

A fiúkat ezúttal Jonatán edzője, Vajda Attila kísérte el a versenyre. Azt mondta, Hajdu jó rajtot és erős iramot tudott menni az első körben, a szembeszél aztán őt jobban érintette, mert testsúlyra lefelé lóg ki a többiek közül. Az utolsó százötven méternél ráadásul megkapta Fejes oldalvizét is, ami megdobta a hajóját. Kihajtotta magát, amit az utána mért tejsav értéke is mutatott, Vajda kiemelte, ezzel már komoly fájdalmakat él át az ember. A második futamra átbeszélték a dolgokat, sokkal jobban felépített pályát tudott menni, ott a hajrában előrébb is lépett. A kezdeti gyorsaságát egészen sokáig el tudja húzni, az a feladat, hogy ez az iram az utolsó méterekre is megmaradjon.

Kiss Balázs más állapotban van, mint Hajdu, mindkétszer végigmente azt az iramot, amit bírt, vele is elégedett volt az olimpiai bajnok szakember.

– Nekem azért volt fontos ez a verseny, mert le tudtuk tesztelni az edzésprogramot, amit előtte végeztünk Jonatánnal. A különböző módszereket most nyugodtan ki lehet próbálni, hogy mi válik be a legjobban. Összes­­ségében abszolút elégedett vagyok a fiúkkal, látszott, hogy ki az a két-három versenyző, aki most előrébb tart náluk. Rájuk kell készülni, és azokat a dolgokat megkeresni, amivel fel tudják venni velük a versenyt. Eljöttünk, megnéztük a dolgokat, az estém arról fog szólni, hogy elemzem a videófelvételeket, az időket, az ellenfeleket. Ennek alapján tudjuk meghatározni, mit tegyünk még hozzá a munkához – tette hozzá lapunknak.

A második felmérő kör hét múlva a férfi párosok 1000 méterével folytatódik, szintén több Dunaferr SE versenyzővel.

Öt kvóta hiányzik

Az edzésversenyek célja, hogy hónapokon keresztül teszteljék a legjobbakat férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, az egyeseket női C-1 200, és férfi C-1 1000 méteren. A cél, hogy jövő tavasszal Szegeden minél többet megszerezzünk a hiányzó öt (egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos) olimpiai kvótából.

A kapitány elégedett a hozzáállással

– Az első három kenus mindkét futamban egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, Adolf Balázs és Fejes Dániel már két hete megmutatta, hogy jó formában van, a mai teljesítménye alapján ugyanezt tudom elmondani Bodonyi Andrásról is – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Érdekes, hogy András viszonylag röviden kenuzik, ennek ellenére jól fut alatta a hajó, szerintem most jobb formában van, mint két éve ilyenkor, amikor végül hetedik lett a világbajnokságon. Elégedett vagyok a versenyzők hozzáállásával, eddig mindenki komolyan vette a sorozatot, és a legtöbb futamban láttam kifejezetten jó teljesítményeket, így bizakodva várom a folytatást – tette hozzá a szakvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában