Előszálláson a sporttelep felújítása, Nagykarácsonyban a karbantartás ad munkát

2020.04.20. 20:00

A pályákon megállt az élet, de van mit tenni a vidéki kluboknál

Igaz, hogy a világjárvány kapcsán a bajnokságaik is szünetelnek, de mint láthattuk, mindenütt van tennivalójuk a klubok elhivatott vezetőinek. Több vidéki labdarúgóbázist is meglátogattunk, ahol az elnökök igazi szólistaként, maguk fogták meg a munka végét.

Balogh Tamás

Valóban, a labdarúgópályákon egy lélek sincs, játékszert sem láttunk, de a vonakodva érkezett tavasz miatt rengeteg feladat várt, vár rájuk. Senki sem panaszkodott, leginkább már a következő szezont emlegetve tevékenykedtek. Vegyük csak sorba ezeket.

Előszállás felnőtt-labdarúgócsapatának a Fejér megyei II. osztály déli csoportjában minden reménye megvolt a középmezőnyhöz való felzárkózáshoz. Erre a tizenegyedik helyezésük, valamint a hátralévő tizenkét forduló adott volna lehetőséget.

Bognár Márk, az egyesület elnöke számolt be a mostani helyzetükről. A közelmúltban nagy vendégségre, a csapat jótékonysági báljára készültek, jól haladt a munka a bajnokságban, de sajnos a vírus közbeszólt.

Az előszállási egyesület elnöke, Bognár Márk az épülőfélben lévő klubház előtt Fotók: Balogh Tamás

– Először a bál elmaradása miatt fájt a szívünk, mert az az összejövetel évről évre jól szolgálja a kapcsolatépítésünket, és az ott összegyűjtött összegnek fontos helye lett volna a költségvetésünkben. A nagyobb problémát azonban, mint minden más csapatnak, a továbbiak jelentették. Ez pedig a bajnokság szüneteltetése. Az ifjúsági csapatunk még le tudott egy meccset játszani, de a folytatás elmaradt. Jelenleg nem látom realitását annak, hogy be tudjuk fejezni a szezont. Jó esetben ősszel egy újat fognak indítani. Természetesen azóta nincsenek edzések és mérkőzések sem. A játékosainkkal digitálisan tartjuk a kapcsolatot. Az ifjúságiaknak házi feladatokat adunk. Nemcsak gyakorlati, hanem elméleti kihívásokat is állítunk eléjük. Van olyan edzőnk, aki cseleket, labdaátvételeket, továbbá dekázásokat is gyakoroltat velük – részletezte lapunk kérdésére az elnök.

– Azért közben a jövőt építik, az elmúlt években elkezdett beruházások rendben közelednek a befejezés felé ebben a rendkívüli helyzetben? – tettük fel kérdést.

– A sporttelepünk felújítási munkálatai, ha a tervezettnél egy kicsit lassabban is, de szépen haladnak. Az öltözőépület új részére is felkerült a tető, és annak beépítése is biztatóan halad. A nyílászárók is a helyükre kerültek. Az élőfüves nagypályánkon március közepe táján megtörtént a fű elvetése, utána annak a locsolása jelentett feladatot. Amint beköszöntött a jó idő, a vegetáció elindult. Ezt a munkát, ahogy a későbbieket is, Sonkoly Ferenc kertész végzi, akinek van benne gyakorlata, hiszen már máshol is végzett labdarúgópálya-füvesítést.

Nagykarácsonyban sajnos csak a friss északi szél nyargalt a helyi futballpályán, hiszen a csapat itt is a kényszerpihenőjét tölti. Nagy kár, mivel erre a szezonra újraszülettek és a felnőttek Fejér megyei II. osztály déli csoportjában, a jó teljesítményük miatt a dobogóközeli eredményben bízhattak. Az ötödik helyen érte őket a pontvadászat felfüggesztése.

A bajnoki dobogóra már emberes feladat lett volna felkapaszkodni, de mint tudjuk, a sportban nincs lehetetlen. Mergl Istvánnal, a klub elnökével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

– Mindenekelőtt együttérzéssel gondolunk a világjárványtól szenvedőkre. Mellette bánkódunk, mert az előbbi miatt áll a kedvenc játékunk, és harmadrészben a már megemlített sikeres sorozatunk kényszerű megállásáért. A pályán és azon kívül is jó szellemű, egységes brigádot alkotunk, de most ez így alakult… Megpróbáljuk hasonlóképpen folytatni, amikor újra eljön az ideje. Tartom a játékosokkal a kapcsolatot, személyesen és az interneten keresztül is. Tőlünk senki sem panaszkodott, szerencsére mindenki jól van. A saját maguk karbantartását egyénileg, a lehetőségeik szerint fogják megoldani. Változatlanul együtt vagyunk, persze a játék mindenkinek nagyon hiányzik – mondta.

Mergl István, a Nagykarácsony elnöke

Tennivaló azért náluk is akad, nyakukon a tavaszi munkák sora. Alaposan kell foglalkozni a pályák gyepszőnyegével, itt a műtrágyázás, a felülvetés, majd a gondozás követi egymást. Van mit csinálni a klubházukban is, hiszen ebben a kényszerszünetben minden karbantartást most el lehet végezni.

– A legtöbb munka személyesen rám vár, de ez nem szokott zavarba hozni máskor sem – tette hozzá az elnök, aki a bajnokság folytatásáról pedig ezt mondta: – Igazság szerint én abban reménykedem, hogy bármikor is folytatódhat a játék, akkor mindenki egészségesen és a focira éhesen térhet vissza a pályákra és a nézőtérre egyaránt, az egész világon!

Így állnak most

A bajnokság a tervek szerint március 21-én folytatódott volna, de az MLSZ döntése a leállásról előtte megszületett. A felfüggesztés pillanatában így állt a déli csoport 14 forduló után: 1. Vajta 38 pont, 2. Baracs 37, 3. Kálóz 35, 4. Szabadegyháza 26, 5. Nagykarácsony 25, 6. DUFK 23, 7. Adony 22, 8. Sárbogárd II. 16, 9. Aba Sárvíz 15, 10. LMSK Cobra Sport 15, 11. Előszállás 10, 12. Rác­keresztúr 8, 13. Pusztaszabolcs-Iváncsa II. 7, 14. Seregélyes 5.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában