járványhelyzet

2020.03.20. 21:17

Sorra maradnak el az amatőr sportot szolgáló versenyek is

Az utóbbi hetekben számos cikkünk szólt arról, hogy mely hazai és nemzetközi élsportrendezvények maradnak el. A járványhelyzet azonban nem kivételez a szabadidős, amatőr sporttal sem.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

A hosszúra nyúlt téli alapozás után március második felében kezdődött volna igazán a hazai és a nemzetközi amatőr futószezon, s igaz ez a rövidebb és az ultratávokra is. A versenyszervezők egy része már bejelentette a halasztást, a májusi, illetve a nyárra tervezett seregszemlék szervezői még kivárnak. Lássuk a legfontosabbakat. A futonaptar.info gyűjtése napi frissítésben közli, a szervezők mely, korábban meghirdetett versenyeket mondták vissza, illetve halasztották el. A legtöbb futóversenyt április végéig biztosan nem rendezik meg.

Pötör Zoltán triatlonista a múlt héten is kitartóan készült
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Március közepén még kérdéses volt a régió legnagyobb közösségi és egyben ultrafutóversenyének, az Ultrabalatonnak a megrendezése. A szervezők a napokban hivatalosan közölték: idén a versenyt a kialakult helyzetre való tekintettel nem májusban, hanem október 1–4. között rendezik meg; a versenyközpont helyszíne változatlanul Balatonfüred marad. A további változásokról később adnak tájékoztatást. A következő hetekben esedékes terepfutóversenyeket is törölték, így e héten vasárnap elmarad a népszerű Ensport Vértes Terep Maratont is.

Fontos kérdés a korábban befizetett nevezési díjak sorsa is. A szervezők szinte minden esetben tájékoztatják a korábban már regisztrált futókat a fejleményekről, így vagy visszaigényelhetik a befizetett nevezési díj egészét, vagy érvényesíthetik azt egy későbbi időpontra.

Az amatőr futóversenyek helyzete hasonló a kerékpár- és triatlon versenyekéhez.

E két sportágban is kivárnak a szervezők, a legoptimistább várakozások szerint április végén, május elején indulhat (újra) a szezon.

Pénteken délután a hivatalos álláspont még az volt, hogy önállóan, szabadtéren futni, kerékpározni lehet, remélhetően a járványhelyzet nem teszi majd indokolttá e tevékenységek beszüntetését.

Számos, az amatőr sportolók fejlődését támogató, segítő szakember közölte a napokban, hogy díjmentesen elérhető edzésterveket tett közzé a világhálón – érdemes tehát böngészni.

Ilyen például a futókkal, kerékpárosokkal, triatlonistákkal foglalkozó Plandurance edzésműhely, amelynek szakmai munkáját Lőrincz Olivér irányítja. A Plandurance szakmai stábja a napokban elindította díjmentes „fittmaradok” kampányát, hogy lehetőségei szerint ezzel is segítséget nyújtson az amatőr sportolóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában