jégkorong

2020.02.16. 21:17

Erdélybe utaztak az Acélbikák a liga felsőházi rájátszásában

Egy hét alatt kétszer találkozott egymással a Dunaújvárosi Acélbikák és a Ferencváros-Telekom jégkorongcsapata az Erste Ligában. Szerdán a DAB hazai pályán 5–4-re nyert, szombaton Pesterzsébeten, ahogy mondani szokás, beleszaladtak a késbe, 11–4-re győztek a zöld-fehérek.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A mérkőzésről szóló tudósításunkat kezdjük rögtön a végén, hogyan is látták a találkozót az edzők.

David Leger, a DAB vezetőedzője: – Egy olyan Fradi volt most az ellenfelünk, amelyik legjobb arcát mutatta. Az a csapat tette ezt, amely amúgy is többször bizonyította, hogy nagyon erős. Próbálunk kisebb-nagyobb lépésekkel arra törekedni, hogy nagy csapat legyünk. Ez a mérkőzés jó lecke volt számunkra, beleszaladtunk egy nagy verésbe, ebből tanulnunk kell.

Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője: – Az volt a tervünk, hogy hatvan percen keresztül azt a teljesítményt nyújtsuk, amit szerdán Dunaújvárosban negyven percig, amikor 5–4-re kikaptunk. Ezt sikerült megvalósítani. Ha hatvan percig jól játszunk, erre vagyunk képesek.

FTC-Telekom – DAB 11–4 (4–1, 4–1, 3–2)

Pesterzsébet, 1000 néző. Vezette: Haszonits, Juhász, Szabó, Muzsik.

FTC-Telekom: Arany – Karmeniemi, Pulli (1), Juusela 2, Nagy G. 1 (2), Tóth A. 1 (3), Rantanen 1, Tóth Gergely (1), Kulmala 3, Pavuk (1), Switzer (2), Hegyi (2), Sarcia 1, Hajós (1), Németh, Tóth R. 2, Boros, Jászai, Farkas, Roczanov (1), Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.

DAB: Hughson (Pinczés B.) – Kovács 1, Vuorijärvi, Azari, Dansereau (2), Mazurek, Hüffner (1), Lendák, Somogyi 1 (1), Turcotte 1, Zanoski (3), Dósa, Hruby, Gebei, Pinczés, Silló (1), Gulácsi, Ráduly, Németh 1, Subotic, Tamás. Vezetőedző: David Leger.

Néhány nap, és két különböző mérkőzést, két különböző végeredményt láttunk. Egyszer fent, egyszer lent – erről is szól a bajnokság
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A szombat délutáni mérkőzés már-már a régi, ősi és hősi időket idézte, amikor az Acélbikák és a Zöld Sasok találkozója kiemelt rangadónak számított. Ennek bizonyítéka volt, hogy a pesterzsébeti jégcsarnok majdnem megtelt (szép a létesítmény, csak egy picit kicsi), egy szektorban a dunaújvárosi hívek foglaltak helyet. Azt ki kell emelni, hogy jó hangulatú és nagyon sportszerű volt a szurkolás az egész mérkőzés alatt. Hogy ismét kiemelt, nagy rangadónak számít a DAB – FTC összecsapás, azt a találkozó előtti Pavuk Attila nyilatkozata is bizonyítja. A dunaújvárosi nevelésű csatár, aki most a Fradit erősíti, az alábbiakat mondta: – Nagyon örülök, hogy ilyen kvalitású meccsek vannak az Erste Ligában, mint amit szerdán is játszottunk Dunaújvárosban, és amire számítok ma is. Élvezetesek a mérkőzések az Erste Ligában, a nézők várják a találkozókat. Örülünk annak, hogy a Dunaújvárosi Acélbikák ismét meghatározó csapata a ligának, hiszen Dunaújvárosnak nagy múltja van a magyar hokiban.

Az Acélbikák ezt egyből az elején bizonyították is, hiszen a 6. percben Turcotte révén megszerezték a vezetést. Innentől kezdve azután már sok öröme sem a csapatnak, sem az őket elkísérő szurkolóknak nem volt, mert a Fradi alaposan megszórta őket. Bár tudom, hogy egy 11–4-es vereség után nem szép dolog azt említeni, hogy a játék képében egy ilyen kiadós DAB-vereség nem volt benne, de mégis ez igaz. Rendkívül nagy iramú találkozó volt, amelyen annak ellenére, hogy Hughson, a dunaújvárosiak kapusa nem mutatott rossz teljesítményt, gyakorlatilag minden veszélyesebb ferencvárosi támadás góllal ért véget. De az is az igazsághoz tartozik, hogy ezt a találkozót végig a Fradi irányította, tehát kétség sem férhet győzelmük igazságosságához. Az Acélbikáknak sok idejük nincs azon gondolkozniuk, hogy mi történt szombaton, mert már útra keltek Erdélybe, ahol ma Brassóban, kedden Csíkszeredában játszanak, és ezzel befejezik a felsőházban való szereplésüket. Ezen a két találkozón dől el, hogy az első háromban végeznek-e, és a rájátszásra választhatnak-e ellenfelet.

Janis Kalnins a KHL-ben listavezető a kapusok között

Az NHL után a világ második legjobb bajnokságának tartott orosz bázisú KHL-ben Janis Kalnins a legjobb kapus. Ezt azért tartjuk fontosnak megemlíteni, mert a lett játékos egyik korábbi nyilatkozatában megemlítette, hogy fejlődése szempontjából nagyon sokat jelentett számára a Dunaújvárosba eltöltött időszak. Kalnins 2013 és 2015 között védett elsősorban a DAB U 21-es csapatában, de szerepelt az Erste Ligában is. Most a finn Jokerit Helsinki hálóőre, és harmincegy győztes mérkőzéssel az első a KHL-ben, emellett a lövések 92 százalékát hatástalanította. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Kalnins Dunaújvárosból Székesfehérvárra, a Fehérvári Titánokhoz került, majd onnan hazája elitalakulatához, a Dinamo Rigához, amely szintén a KHL-ben szerepel. Azt sem szabad elfeledni, hogy már dunaújvárosi játékosként is tagja volt Lettország válogatottjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában