óriási siker

2019.12.02. 08:00

Az athéni küldetés teljesítve – Európa elitjében női pólósaink

Három minidöntő várt a női vízilabda Euroliga Athénban rendezett második körében a DUE Maarks Graphics csapatára, amely teljesítette előre vállalt küldetését, azaz két párharcot megnyert, egyet pedig szoros csatában veszített el a görög fővárosban, így ott van a kontinens legjobb nyolc csapata között, mondhatni a topgárdák elitvilágában.

Szabó Szabolcs

A dunaújvárosi női pólócsapat azzal az elhatározással vágott neki a múlt hét végén Athénban zajló Euroliga második körének, hogy mindenképpen tovább akar lépni a bombaerős ellenfeleket felvonultató csoportjából, hiszen e vágyott siker egyben azt is jelentette volna, hogy Mihók Attila tanítványai egy év kihagyás után biztosan kvalifikálják magukat az Euroliga, vagy a LEN Kupa fináléjába.

A legjobb nyolc közé tartó úton az első állomást pénteken este a spanyol élcsapat, a válogatottak sorát felvonultató CN Mataro jelentette. A hét gólt szerző Horváth Brigitta vezetésével a Dunaújváros végül meggyőző sikert aratott aktuális riválisa ellen.

Öröm a köbön, egyetlen magyar csapatként maradt állva a nemzetközi kupá(k)ban a DUE Maarks Graphics
Fotók: dfve.eu

DUE Maarks Graphics – CN Mataro 15–10 (3–4, 6–4, 2–1, 4–1)

DUE: Aarts (Kiss) – Vályi 1, Gurisatti 2, Horváth 7, Mahieu 2, Garda 3, Ziegler, Sajben, Szabó, Brezovszki, Huszti, Szellák.

Vezetőedző: Mihók Attila.

A CN Mataró gólszerzői: Vicente Zuniga 1, Gualsa 2, Games 1, Gonzalez Lopez 3, Cambray Alvarez 3.

Az újvárosiak francia válogatott centere, Gerladine Mahieu így értékelte a spanyol élcsapat elleni győzelem után:

– Boldog vagyok, hogy győztünk a Mataró ellen. Az első negyed nem úgy alakult, mint ahogy szerettük volna, a második negyedben sikerült egyenlítenünk, viszont a második játékrészt már teljes mértékben mi uraltuk. Az elvárt taktikai elemeket megcsináltuk, nagyszerű nap és meccs volt. Remélem, a következő meccsünkön is hasonlóan jó teljesítményt tudunk hozni, és sikerrel zárhatjuk.

Pénteken este az első lépést tehát megtették a pólós hölgyek, szombaton azonban a számos görög válogatottat felsorakoztató hazai sztárcsapat, a házigazda Olympiacos Piraeus várt az újvárosiakra.

A Mataro képtelen volt tartani Horváth Brigit, aki hét gólig jutott

Amint az várható volt, a sorozat egyik favoritjának számító házigazda Olympiacos is döntésre kívánta vinni a dolgot, és ennek szellemében két jól felkészített gárda kőkemény ütközetét láthatták a szurkolók a piraeusi uszodában. Az athéniak szinte végig vezettek egy-két góllal, de többször is benne volt a meccs­ben, hogy fordítanak az újvárosiak.

Az első két játékrészben szerzett kétgólos előnyüket végül megtartották a remekül védekező görögök, akik így már kényelmes helyzetből várhatták a vasárnapi folytatást.

 

Olympiacos Piraeus – DUE Maarks Graphics 10–8 (3–2, 4–3, 2–2, 1–1)

DUE: Aarts (Kiss) – Vályi 1, Gurisatti 2, Horváth, Mahieu , Garda 4, Ziegler, Sajben, Szabó, Brezovszki, Huszti 1, Szellák.

Vezetőedző: Mihók Attila.

A görög csapat gólszerzői: Plevritou 3, Avramidou 1, Asimaki 1, M. Plevritou 1, V. Plevritou 2, Myriokefalitaki 2

Vezetőedző: Mihók Attila.

Vályi Vanda így nyilatkozott a görögök elleni derbit követően: – Be kell vallani, ez a csoportkör nagyon nehéz számunkra, de az Olympiakos egy összeszedett játékkal most felülkerekedett rajtunk. A meccs, bővelkedett ember­előnyben és hátrányban, illetve agresszív volt, amiben most alulmaradtunk. Igyekszünk arra, hogy a következő meccsen ne veszítsük el a fejünket, ne csak 50-60 százalékon égjen a csapat, ennél több van bennünk. Holnap bármilyen nehézséggel is kerülünk szembe, győznünk kell a továbbjutásért.

Így is történt... Mivel a Mataro 12-8-ra legyűrte a szintén spanyol Mediterranit, így a zárónap előtt biztossá vált, görögök már szinte továbbjutottak a második helyért pedig a Dunaújváros és a Mataro vív külön csatát, bár más-más ellenféllel szemben.

Garda Krisztina 13 góllal zárta az athéni tornát
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Előre matekolni a topvízilabdában sem érdemes. Előzetesen úgy tűnt, a szintén spanyol CN Mediterrani lesz pólósaink számára legkönnyebb feladvány, hát nem így lett. Egy drámai mérkőzés utolsó negyedében sikerült megtörni a spanyolokat, ez egyben azt is jelentette, hogy egyetlen magyar csapatként – a hét végén a BVSC és az UVSE is búcsúzott a nemzetközi porondról – a Dunaújváros bekerült a kontinens legjobb nyolc csapata közé, így jövő tavasszal finalista lesz valamelyik nemzetközi kupában.

CN Mediterrani – DUE-Ma­arsk Graphics 8–10 (2–2, 2–2, 2–1, 2–5)

Dunaújváros: Aarts (Kiss) – Vályi 1, Gurisatti 2, Horváth, Mahieu , Garda 6, Ziegler, Sajben, Szabó, Brezovszki, Huszti 1, Szellák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában