spanyol ellenfél következik

2018.11.08. 19:30

Éhesek a sikerre: az örömtánc akár boleró is lehet

A svájci csapat búcsúztatása után az EHF Kupa selejtezőjének harmadik fordulójában a Spono együttesénél jóval erősebb gárda, a spanyol Super Amara Bera Bera lesz a következő ellenfél a Dunaújvárosi Kohász számára.

Jankó Árpád

Az első mérkőzés Dunaújvárosban lesz szombaton 17 órakor, a visszavágót pedig Spanyolországban november 18-án vasárnap délben rendezik meg az óceánparton. (A déli harangszó idején kézilabdázni…?!).

Vártok Ákos edző napok óta okosodik a spanyolokból
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A régi, patinás egyesület nemrég a BL-ből esett ki, mégpedig a német Bietigheim jóvoltából, és így került az EHF Kupába. Sokan még emlékeznek arra, hogy a Bera Bera csapatával már találkozott a dunaújvárosi együttes. 2003. február 15-én 23-18-ra nyert a Dunaferr. Pálffy 7, Borók 7, Szrnka 7 gólt dobott, Ferling Bernadett kétszer, Oblisz Anita egyszer betalált a spanyol kapuba. A visszavágón három góllal kapott ki a Dunaferr, 23-20-ra. Így két dobott góllal Kiss Szilárd együttese jutott tovább. Ekkor Ferling 3, Pálffy 2, Nagy 4, Szrnka 8, Pigniczki 2 gólt dobott. (De jó ezeket a neveket megint leírni!)

A korabeli tudósítások beszámoltak arról, hogy a Bera Bera nyitott védekezéssel lepte meg a Dunaferrt. És ez zavart is okozott az újvárosiak számára. Egyébként sok hibával játszott mindkét csapat, és a spanyolok nagyon sok ziccert hagytak ki. Sokat mond, hogy nyolc hétméteresből csak kettőt tudott a spanyol együttes értékesíteni. (Na persze, a Dunaferr kapuját Pálinger Katalin védte.)

Szombaton pedig, ha minden a csillagok szerencsés állása szerint történik: az a Katarina Tomasevics áll majd a DKKA kapujába, aki 2009-2010-ben a spanyol Bera Bera hálóőre volt. Világos, hogy most is óriási szerepe lesz a továbbjutásban a kapusoknak.

És még mindig a bemutatásnál tartunk. A spanyol együttes ötszörös spanyol bajnok, ötször nyert spanyol kupát, és még hétszeres Szuperkupa-győztes is. Tehát nemesfémekkel alaposan ellátott gárda a San Sebastian-ban székelő formáció. A tapasztalat is azt mutatja, hogy az első, hazai mérkőzés nagyon fontos lesz a továbbjutás szempontjából. Vártok Ákos, a DKKA edzője a napokban jó pár órát töltött a készülékek előtt, és elemezte az ellenfél játékát.

– Valóban sok anyagot megnéztünk, de a legértékesebb információkat a Bietigheim győzelméből tudtunk leszűrni. Ez a német gárda ejtette ki a spanyolokat a BL-ből. A játékos állományukra is jellemző, hogy sok idegenlégióst alkalmaznak. Négy brazil (két szélső, egy átlövő, egy kapus), kubai beálló szerepel a keretben. Kreatív, gyors játékra képesek, a középkezdést is gyorsan végzik el. Ez azt jelenti, hogy nekünk nagyon gyorsan végre kell hajtani a visszarendeződést.

– Arról nem is beszélve, hogy ezt megfontoltan, ésszel kell cselekedni, ha támadókat, védőket akarunk cserélni…

– Valóban nagyon kell koncentrálnunk. S mivel szeretik a beállót megjátszani, erre is oda kell figyelnünk. Zárt hatos fallal védekeznek, de több esetben ezt megnyitják.

– Érzése szerint min múlik a továbbjutásunk?

– Természetesen a kinti, második mérkőzésen dől el minden. Ha az MTK elleni jó teljesítményt nyújtjuk, van komoly esélyünk. Négy győztes meccs van mögöttünk, ez önbizalmat adott. A még meglévő hullámzó teljesítményeket kellene elsimítani. Éhesek vagyunk a sikerre. Be akarunk jutni a csoportkörbe. Ehhez óriási segítséget jelentene a közönség buzdítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában