A jövő csapatát építik!

2018.10.24. 21:01

A jövő csapatát építik a futsalválogatottnál

A futsalválogatott péntektől keddig Horvátországban vesz részt egy ötcsapatos nemzetközi tornán. A keretbe a Dunaferr DUE Dutrade FC csapatából Klacsák Bence és Pál Patrik kapott meghívót.

Balogh Tamás

A DEAC – Dunaferr mérkőzésen kértünk interjút Turzó József szövetségi kapitánytól.

A szurkolónak élvezetes kirándulás, a válogatottnak erőpróba lesz a horvátországi túra?!

– Bár Horvátországba utazunk, de velük nem fogunk játszani. Bosznia-Hercegovina, Kuvait, Szlovénia és Görögország válogatottjai lesznek az ellenfeleink. Azt már tudjuk, hogy a szlovén és a bosnyák stílus eléggé kellemetlen. Görögországban most nevezték ki a szövetségi kapitányt, akivel a hét közben beszélgettem egy jót, ő új metódussal próbál dolgozni csapatával. Kuvaitban Ricardo Camara Sobral (Cacao) vezeti a válogatottat, akit többször megválasztottak már az év edzőjének. Ezért aztán egyik csapattal sem lesz könnyű dolgunk, de remélhetőleg ők is hasonlóan gondolkodnak a magyarokról.

Turzó Józsefet tavasszal nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányává Fotó: Balogh Tamás

Azt képzelem, hogy nehéz, komoly feladat előtt áll a csapatával együtt.

– Ez így van, mert úgy gondolom, hogy egy válogatottnál a nemzetközi szinten nincs is könnyű feladat a mai időkben. Meg kell tartanunk azt a szintet, amit az elődeink felépítettek nekünk. Egyre több ország fejlődik, mert potenciált lát a futsalban. Mi is így teszünk. Láttam egypár mérkőzést a hazai bajnokságban mostanában, ami ezt igazolja. A DEAC – Dunaferr bajnoki is kifejezetten tetszetős, jó összecsapás volt. Taktikailag is igazán élvezhető. Vannak olyan játékosaink, akikre lehet számítani.

Mi a cél, megnyerni a tornát, vagy kipróbálni az összes, az új játékosok adta taktikai lehetőségeket?

– Négy mérkőzést játszunk négy nap alatt. Ezért tizennégy mezőnyjátékost kértem, hogy tartson velünk. Mindenkit szeretnék látni. Úgy gondolom, lassan a válogatottban szóba jöhetők kilencven százalékát láttam. Most is jönnek új fiúk, például ketten Székelyudvarhelyről. Azt akarom, hogy ezeken a tornákon és mérkőzéseken mindenki megkapja a kellő lehetőségeket, hogy megmutathassa a tudását. Továbbra is próbálkozunk, de azért mindig nyilatkozom, és most is azt teszem, hogy bár az építkezésnél tartunk, de azért a magyar válogatott esetében az eredményességet sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A válogatottba kész játékosok érkeznek és kevés az idő a speciális képzésekre. Mit lehet tenni?

– Ez így van, fizikálisan minimálisan lehet belenyúlni, taktikailag hosszabb időszak kellene, de Magyarország legjobbjaival szerepelünk, ezért az ő tanulásuk mindenképpen gyorsabb, az elmúlt két összetartás alapján úgy gondolom, segíti őket motivációjuk. Nem láttam olyat, aki a címeres mezt ne viselte volna büszkén!

Az erőszakosság kifejezetten tetszik a Dunaferr játékában

A nemzetközi szinten a futsal felgyorsult, és a korábbinál is robbanékonyabb lett? – kérdeztük. – Nemcsak a robbanékonyságra gondolok, hanem a test-test elleni párharcokra, az erőszakosságra, ami most kifejezetten tetszik a Dunaferr játékában. Egészséges agresszivitással lépnek bele ebbe a mérkőzésbe, és végre a játékvezetők is partnerek ebben a törekvésben. Ezek a dolgok nemzetközi szinten is nagyon jellemzők, és ez az agresszivitás gyorsabb, nehezebb játékot eredményez. Egyre fejlődik a futsal, ami arra megy ki, minél kevesebbszer szakítsák meg a meccset, minél gyorsabb legyen, mivel a közönséget kell vele kiszolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában