Sokat korcsolyázó játékosokat, kemény hokit szeretne látni

2018.07.12. 20:36

A dunaújvárosi Vas Márton irányítja a junior válogatottat

A dunaújvárosi Vas Márton harminchét évesen egy éve hagyta abba a jégkorongot Németországban, majd hazatért, és rögtön edzősködésre adta a fejét. Gyorsan haladt a ranglétrán, kedden nevezték ki a junior válogatott vezetőedzőjének.

Agárdy Csaba

Nem érte kicsit váratlanul, hogy ilyen rövid idejű edzős­ködést követően rögtön a junior válogatott élén találta magát, amely ugye a felnőtt után a második számú nemzeti csapatunk?

– Nem gondoltam arra, hogy a szövetség engem nevez ki. Annak ellenére, hogy a szövetség alkalmazásában men­­­tor­­edzőként működtem az utóbbi időben, sőt, én voltam az ifjúsági válogatott másod­edzője is. Amikor az elnökség azt a döntést hozta, hogy klubtól független edzőket nevez majd ki a különböző korosztályok élére, akkor reménykedni kezdtem, hogy nekem is jut munka.

Rögtön a juniorokra gondolt?

– Egy éve még játszottam, így talán ez a feladat áll hozzám a legközelebb. Itt nem olyan nagy a korkülönbség a játékosok és köztem, talán nekik tudok majd a legtöbbet segíteni, elsősorban mentálisan, gondolkodásban.

A dunaújvárosi Vas Márton edzőként gyorsan halad felfelé a ranglétrán Fotó: jegkorongszovetseg.hu

Sokat nem habozott a tetteket illetően, hiszen már ki is nevezte a harmincnégy tagú bő keretét. Mennyire ismeri ezt a korosztályt?

– A mezőny felét, az idősebbeket kevésbé, így tanácsokat kellett kérnem a kollégáktól, figyelembe vettem a javaslataikat. A keretünk képlékeny, még sok változás történhet a szezon közben, de nincs időnk, hiszen a junior világbajnokságot decemberben rendezik meg. Addig pedig folyamatosan konzultálok, valamint járom a meccseket és figyelek. Sőt, július végén már egy rövidebb edzőtábort is tartunk.

Ön játszott Skandináviában, Észak-Amerikában, valamint Nyugat-Európában is. Ezek közül melyik stílust követi majd a csapata?

– Sokat korcsolyázó játékosokat, kemény jégkorongot szeretnék látni. De nem szabad arról elfeledkezni, hogy a felnőttválogatott kapitánya, Jarmo Tolvanen és Jim Brithén fejlesztési igazgató nagy segítséget ad majd az utánpótlás-válogatottakat irányító edzőknek. Ennek az is az oka, hogy a felnőtt-, az U20-as és az U18-s válogatottat hasonló hadrendbe szeretnénk állítani, szeretnénk, ha egy irányba mennének ezek a csapatok, hogy a későbbiek során a korosztályok között a játékosok átjárása könnyebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában