Szép jövő előtt álló generáció

2017.11.20. 19:01

A Dunaferr SE serdülő tornászai taroltak a bajnokságon

Az országos egyéni és összetett valamint szerenkénti tornaversenyt rendezték meg a hét végén. Egyben ez a viadal volt a Kanyó Éva Emlékverseny is.

Jankó Árpád

d

Kanyó Éva tehetséges tornásznő a televíziós személyiség, Rózsa György felesége volt. Most a lányuk adott át egy kupát. Rózsa György tevékenykedett egyidőben a Magyar Torna Szövetség elnökeként is. A versenyen serdülők, kadettek és ifjúságiak vettek részt.

A versenyre a Dunaferr Sportegyesület tornaszakosztálya két serdülő tornászt nevezett be. Ennek az volt az oka, hogy az ifista Makovits Mirtill a napokban Franciaországban vendégszerepelt. (Mayer Gréta és Miklós Dorina is tornáztak Franciaországban.)

A két serdülő versenyző Mayer Gréta és Makai Lilla voltak. Szombaton az összetett versenyt rendezték meg. Ez alapján történt meg a kvalifikáció a szerenkénti versenyre. Lilla nagyon szépen, összeszedetten tornázott, a harmadik helyet szerezte meg összetettben. Két szeren, felemás korláton és gerendán jutott be a vasárnapi döntőbe. És talajon az első számú tartalék volt. Mayer Gréta is remekül versenyzett, egyedül gerendán hibázott. Viszont mind a három szeren, ugrásban, felemás korláton és talajon is bejutott a szerenkénti döntőbe. Egyébként szombaton elsőként fejezte be az összetett versenyt. Egyéni összetettben pedig Makai Lilla harmadik helyen végzett.

Vasárnap tehát nagyon jó előjelekkel kezdődtek el a szerenkénti döntők. Vasárnap kiváló gyakorlatával első lett gerendán Makai Lilla. Talajon és ugrásban pedig Mayer Gréta szerezte meg az első helyet. Felemás korláton mindketten döntősök lettek. Lilla végig vezetett, de Gréta az utolsó pillanatban megelőzte, így az első és második hely is dunaújvárosi lány tulajdonába került. Mindkettőjük edzője Badics Réka és Török Dániel.

Mayer Gréta és Makai Lilla joggal mosolyog Fotó: Takahashi Katsumi

Tehát Mayer Gréta ugrásban, felemás korláton és talajon is aranyat nyert, Makai Lilla pedig gerendán szerzett aranyérmet, és második lett felemás korláton. A nagyszerű eredmény nem volt meglepetés, mert eddig is követhető volt a két versenyző fejlődése. Minőségi és mennyiségi felkészülési munkát produkáltak, és ebben most is lehetett bízni. Ami jellemző a szakmai munkára: az edzők nem helyezésekben gondolkodnak, hanem azt várják, hogy a gyakorlatok pontosak, tiszták legyenek. És ez most is így volt mindkét, szép jövő előtt álló kislánynál. Szeretnek tornázni, és van bennük elhivatottság, egy-egy új elem megtanulása kihívást jelent számukra. Ezeket tapasztalja a kívülálló, aki azért többször előfordul a tornacsarnokban. És talán megkockáztatható, hogy egy új, ígéretes generáció kezd kinőni a dunaújvárosi tornászpalánták közül. A mostani eredmény rangját emeli az a tény is, hogy zömében sokkal idősebbek voltak a riválisok.

A tornászok versenyszezonja a vége felé jár. Még december 1-3-án rendezik meg a mesterfokú bajnokságot, egyben a Magyar Torna Szövetség felnőtt szuper csapatbajnokságának második fordulójára is ekkor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában