Duol.hu videó

2024.04.06. 18:12

Szedd össze magad! - videóval, galériával

A mindennapi életünkben egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem és a tisztaságra irányuló igény. Vizi Viktória a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tagja és a Szedd Össze Magad Rácalmás Facebook mozgalom elindítója nem csak szemléletformáló blognak szánta a mozgalom létrehozását, hanem időről-időre közösségi nagytakarítást szervez a Duna melletti településen.

Várkonyi Zsolt

Fotó: LI

Vizi Viktória a Szedd Össze Magad Rácalmás Facebook csoportban elmondta: „Szeretnénk, ha Rácalmás lakossága is felismerné és folyamatosan tenne a fenntartható tiszta környezetért. Mennyivel kellemesebb ugyanis egy üdítős dobozoktól, cigicsikkektől és chips-es zacskóktól mentes parkban élvezni a tavaszi napsütést vagy gyermekedet hulladékmentes járdán kerékpározni tanítani. Olyan jó lenne, ha a buszmegállóból hazafele a tó látványában gyönyörködhetnénk és nem kéne az eldobott üvegeket kerülgetni.  A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület a város lakóival, egyesületek, civil szervezetek és magánszemélyek bevonásával tesz lépéseket a város tisztasága érdekében.” Az első közösségi akció ebben a formában április 6-án, szombaton volt. A csapat a rácalmási Vizi Gábor Vízitúra Megállóhelytől indult. Eljöttek a családok, baráti társaságok felnőttek, fiatalok, gyerekek és képviseltetve volt az önkormányzat, a civil és a politikai szervezetek is, igaz ők is magánemberként érkeztek. A mintegy 150 -200 fő az előre kijelölt mintegy 10 helyszínen, útvonalon szedte a szemetet. 

„A rácalmási nagytakarítás nemcsak a város fizikai környezetének javulását eredményezi, hanem közösségépítő és motiváló hatása is van. Az esemény lehetőséget ad arra, hogy az emberek együtt dolgozhassanak a közös célok eléréséért, és erősítse a lakosság összetartását és felelősségérzetét a város iránt.”

Nem is olyan kis lépés

Ha az ember nem tudná azt, hogy egy ilyen közösségi akció mögött az elhatározáson kívül micsoda munka van, az csak legyintene, mondván ez is csak olyan, mint a többi szemétszedés. Látva azonban, hogy azok az emberek, akik szabadidejükben eljöttek nem csak egy, a médiában jól eladható fotóért álltak össze, hanem tenni is akartak Rácalmásért. Csak javasolni tudjuk más településeknek is, hiszen bár kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés ennek a közösségnek. Egyébként meg az emberiségnek sem kis lépés, hiszen csak első lépést nehéz megtenni. A rácalmásiak már túl vannak rajta. 

A kezdeményezésről, az eseményről Vizi Viktória főszervezőt egy rövid videóban is megkérdeztük.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában