Újraéledő díj

2024.01.14. 15:30

Szakmai díjra jelölték a Kortárs Művészeti Intézet kiállítását

Tíz év után ismét odaítélik a kifejezetten szakmai alapon elbírált AICA-díjat, amelyre a „Legjobb egyéni kiállítás” kategóriában jelölték Chilf Mária A minták kötnek című kiállítását, amely az ősszel volt látható a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 

Az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének (AICA) Magyar Tagozata tíz év szünet után újraindítja az AICA-díjat. A díjat a tagság által jelölt „Legjobb kritika”, „Legjobb egyéni kiállítás” és „Legjobb kurátori projekt” kategóriákban a szervezet tagjaiból véletlenszerűen választott zsűri a legkiemelkedőbb írásnak, valamint egyéni és kurátori kiállításoknak ítéli oda – tájékoztatta a prae.hu művészeti portált az AICA elnöksége. A díj újraindításának elsődleges célja, hogy a szakmai szempontokat gyakran mellőző döntések mentén formálódó művészeti intézményrendszerbe visszahozzon egy kifejezetten szakmai grémium által, demokratikus alapon kiadott elismerést. A díjat a szervezet tagjaiból véletlenszerűen választott zsűri (Hegyi Dóra, Magyar Fanni, Tatai Erzsébet, Tímár Katalin, Zemlényi-Kovács Barnabás) a 2023 során született legkiemelkedőbb írásnak, valamint egyéni és kurátori kiállításoknak ítéli oda.

A 2023 szakmai teljesítményeit elismerő AICA-díj átadását 2024. január 19-én 19 órakor ejtik meg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület helyiségében (Budapest, Rottenbiller utca 35.). A korábbi gyakorlatot követve az AICA elnöksége minden évben egy kortárs művészt kér fel a díj elkészítésére, amelynek költségeit a tagdíjakból rendelkezésre álló büdzséből fedezi. 2024-ben a díjat Süveges Rita készítette.

A Kortárs Művészeti Intézet közösségi profilján a következőket tette közzé: 

Megtisztelő és örömteli számunkra a jelölés és gratulálunk a többi jelöltnek is! Köszönjük Chilf Mari és a stáb munkáját, köszönjük a közönségünknek, hogy ennyien eljöttek és megnézték a kiállítást, beszélgettek, gondolkodtak, élményeket szereztek a műveknek hála. Most pedig drukkoljatok nekünk, dunaújvárosiak!

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A tárlat ajánlójában így írnak a Chilf Mária Munkácsy-díjas festőművész munkáit bemutató nagyszabású válogatásról, amelynek Zsinka Gabriella művészettörténész volt a kurátora: 

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) termeiben három szekcióba szerveződő válogatás noha elsősorban Chilf Mária utóbbi években készült akvarelljeire helyezi a fókuszt (melyek többsége esetében az akvarell és a fotókivágás technikáinak érett szintézisével találkozunk), ám a kétezres évek meghatározó műciklusait is felvonultatja, s a művész korai munkáiból – akvarellek, fotogramok, installációk – is válogatva nyújt a térség közönsége számára hiánypótlónak tekinthető, mediálisan is sokrétű áttekintést. A nagyszabású bemutató keretén belül először szerepel kiállításon a művész új, kifejezetten a dunaújvárosi közönségnek dedikált munkája is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában