A mintáink felfejtése

2023.11.01. 13:00

Chilf Mária képzőművész tárlatvezetése a KMI-ben (képgalériával)

Szombaton délután Chilf Mária képzőművész és Zsinka Gabriella kurátor vezette körbe az érdeklődőket az alkotó A minták kötnek című kiállításán a Kortársban.

Szabó Szabolcs

Egy mezőszemerei felhívásból született a Saját mintás című sorozat

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Hagyomány a Kortárs Művészeti Intézetben, hogy az adott évad kiemelkedő egyéni vagy csoportos kiállításain az alkotók is körbekalauzolják az érdeklődő közönséget, számos plusz információval, értelmezési kerettel gazdagítva a tárlat kínálta élményeket.

A szombati tárlatvezetésen Zsinka Gabriella a KMI művészeti vezetője, egyben a kiállítás kurátora elmondta, hogy A minták kötnek remekül illeszkedik a Kortárs két korábbi, nagyívű vállalásával: a meghatározó női alkotók, valamint a középgenerációba tartozó művészek bemutatásával.

– E kiállításon egyszerre próbáltunk egyfajta retrospektív jelleggel meríteni Chilf Mária gazdag és szerteágazó munkásságából, másrészt felmutatni a közelmúlt és a 2010-es évektől kezdődően a legfontosabb alkotásokat – mondta el Zsinka Gabriella. A címadással kapcsolatban elhangzott, hogy kurátorokkal közösen alakították ki a koncepciót, amely végül a mintákra fókuszált. A meghatározott minták pedig mindannyiunk életében számosak. Hatnak. Az identitásunk bizonyos – kulturális, nemi, társadalmi stb. alapon formálódik és változik. Chilf Mária munkáiban ebben a rengetegben böngész és ön/feltár.

E tárlatlesen éppen az volt a megható, hogy az alkotó elmesélte, hogy miként építette bele saját családtörténetét egy-egy munkába, ám egyben távolságot is tartott, hogy ez az élmény univerzális legyen. Chilf Mária – mint kiderült – az archív képek szerelmese is lett. Kis történeti mozaikokból rak össze egy egész világot. E teremtett terek pedig éppen hovatartozást, a beágyazottság kérdését firtatják. E sorok írójának nagy felismerést jelentett, hogy a Vonulás című munka, amely egy őszinte, ám fricskákkal telepakolt történelmi tablóként is értelmezhető debreceni múltból kapaszkodunk át az újvárosi jelenbe. 

Chilf kiállításán számos nagyobb munka és videoinstalláció is helyet kap, ezek érzékenységgel és öniróniával szegeznek kérdéseket a látogatóknak. Az alkotó a tárlatvezetés során többször is megemlítette a napról napra újrateremtetett – a minták által részben kötött – indás keresését, vizsgálatát. 

„Életünk alapfoglalatossága az a küzdelem, amit identitásunkért folytatunk: valami állandóan változásban lévőt próbálunk meghatározni. Az alkotás számomra erről a keresésről szól. Az alkotási folyamat ugyanakkor párbeszéd a világ, a művészet, valamint az én között is. Ez egy olyan dimenzió, amelyben mindhárom, még ha csak átmenetileg is, valami mássá alakulhat. Ebben látom a művészet feladatát: a transzformációban, az emberi tudatosság alakításában, tágításában. Nem a személyes élmény feldolgozása a célom, hanem az adott helyzet érdekel – amelynek mentén a személyes tapasztalataimmal, élményeimmel dolgozom (beépítem, összegyúrom, átformázom őket).” (Chilf Mária)

A Minták kötnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában