Kiemelkedő teljesítmény hosszú idő óta: Németh Irma a Sándor Frigyes-díjas - képgalériával

A Sándor Frigyes-hét zárásaként tartott tanári koncerten adták át az idei Sándor Frigyes-díjat. Ebben az évben csak a felnőtt kategóriában adták át az elismerést, ami Németh Irma polcán díszeleghet mostantól, méltán.

Balla Tibor

Fotó: LI

A tanári koncert közönségét Moravecz Attila, a Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt működő Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. Beszédében kitért arra, hogy különleges év az idei, hiszen amellett, hogy a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 70. évfordulóját ünnepli, immár tizedik alkalommal rendezték meg a Sándor Frigyes-hét sorozatát, és ugyancsak tizedik alkalommal adják át a Sándor Frigyes-díjat is.

Ebben az évben csak a felnőtt kategóriában

Az alapítvány kuratóriuma a díjat ebben az esztendőben Németh Irmának ítélte oda. A díjazott a Móricz Zsigmond Általános Iskola magyar–ének szakos tanára. 1987-ben végzett a Juhász Gyula Tanítóképző Főiskolán. 2006-ban szerzett diplomát a Dunaújvárosi Főiskolán kommunikáció szakos bölcsész – intézményi kommunikátorként. Szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető, 2019-től mesterpedagógus fokozatba lépett. Pedagógusi munkáját óraadóként kezdte, majd 1987-től 2002-ig a Szórád Márton Általános Iskolában, majd 2007-ig a Rosti Pál Gimnáziumban, később Kulcson az általános iskolában tanított. 2008-ban érkezett jelenlegi munkahelyére, ahol osztályfőnök, amellett, hogy magyart és éneket is tanít. Rendszeresen készít fel diákokat bálok megnyitó táncaira is. Tantárgyait kiemelkedő szakmai tudással tanítja. A zene iránti szeretete gyermekkorában kezdődött, hiszen a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusában énekelt 1975-től 1978-ig. Több hangszeren játszik: zongorázik, hárfázik, furulyázik. Mesterprogramja a népmesébe ágyazott ének-zene órákat tartalmaz, bemutató órákat is ennek alapján tart. A népzene, néphagyomány útján terelgeti tanítványait, rendszeresen készít fel csoportokat népdaléneklési versenyekre. Ezek során rendszerint kiváló eredmények születnek. A magyar népi értékek mellett szívesen fordul a japán kultúra felé is. 26 éve szervezi a városi Jótékonysági Pedagóguskoncertet (idén április 28-án, pénteken 17 órakor az evangélikus templomban), óraadóként a zeneiskolában is tanít, 25 éve vezet délszláv táncházat, 23 éve Nagyvenyimen népdalkört. 2011 óta tagja a Quintia zenekarnak. Számos városi rendezvényen, kiállításmegnyitón, ünnepségen muzsikáltak a zenekar tagjai. A Quintia mára szerves részét képezi Dunaújváros kulturális életének. 2007-ben Örökmozgó díjat kapott művészi, tanári és szervezőmunkájáért. 1997-ben Pro Pentele díjat vehetett át a dunapentelei hagyományok ápolásáért és szervezési munkájáért. A Sándor Frigyes-díjat Moravecz Attila adta át kitartó vastapssal aláfestve.

A díjról

A Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt működő Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány a város és térsége zenei életében végzett kiemelkedő munka, teljesítmény elismerésére alapította a díjat, amely a zeneiskola névadójáról, Sándor Frigyesről kapta a nevét. A díjat évente egyszer, két díjazottnak ítélik oda, a zenei életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó egy felnőtt és egy gyermek számára. A felnőttnek odaítélt díj, a Sándor Frigyes Emlékérem annak adható, aki Dunaújváros és kistérsége zenei életében hosszú idő óta kiemelkedő teljesítményt nyújt(ott), mint kórusvezető, általános vagy középiskolai énektanár, zeneiskolai tanár, illetve amatőr előadóművész, valamint tevékenységével öregbíti a város hírnevét, elismertségét jelentős mértékben gyarapítja, gyarapította. Ugyanakkor az alkotó légkör kialakításában és fenntartásában jelentős szerepet játszik, játszott. Az emlékérem odaítélésével tehát egy hosszabb életszakasz során bizonyított értékes munkásságot ismernek el. A Sándor Frigyes-díjat évente egy-egy személy kaphatja meg, és bárki, aki a díj megszerzésére jogosult, csak egy alkalommal részesülhetnek a kitüntetések első, illetve második fokozatában. Az emlékérem, amely Móder Rezső alkotása, egy 85 mm átmérőjű és kb. 8 mm vastagságú bronz plakett. Ennek első oldalán Sándor Frigyes domborművű arcképe, és a díj megnevezése, a hátoldalon a díjat alapító Szonáta alapítvány logója látható.

Aki tanítja, az is mestere hivatásának

Az est hátralévő részében a zeneiskola tanáraiból verbuválódott formációk egy kamarakoncerten mutatták meg a közönségnek, hogy aki tanítja, az kiválóan műveli is hivatását. Elsőként Beke Beáta adta elő gitáron J. Dowland: Melancholy Galliard és Allemande című szerzeményét. Őt a Sütő Balázs, Antal Anna fuvola–zongora duó követte Gluck: Melódia című művével. Dőr Gabriella (az intézmény igazgatója) és Kaszás Éva arra vállalkozott, hogy Csajkovszkíj: Szentimentális valcerét adja át a közönségnek zongorán és csellón. A díjazott sem maradhatott ki a koncertből, Németh Irma a Zöld erdőben, sík mezőben című népdalt, valamint Dowland: Come Again című szerzeményét adta elő Beke Beáta gitárkíséretével. Tágincevá Irén és Antal Anna autentikus öltözetben játszott el zongorán egy ukrán és egy moldáv népdalt. A Pásztor Magdolna (fagott) és Subecz Kornélia (zongora) kettős Victor Máté: Sziciliane című szerzeményével állt a közönség elé. Dőr Gabriella és Matolcsi Katalin egy négykezesre vállalkozott, Korneljuk Olovnikov: Mester és Margarita Szvit Keringő tételét adták elő. Zárásként fagott (Tótin István, Siklósi-Pók Gabriella, Pásztor Magdolna) és kürt (Balogh Zoltán András) összeállítású quartet adta elő nagy sikerrel Geoffrey Keating: Dance Hall Suite-ját és Strauss: Pizzicato polkáját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában