Zeneiskola

2023.03.03. 14:00

Jubileumi fotókiállítás, verspályázat és gálaműsor

A Szabad Ifjúság, a DISZ központi vezetőségének lapja 1953. szeptember 24-ei számában adta hírül, hogy: „Október 1-én Sztálinváros kerületi kultúrházában zeneiskola nyílik. Az iskolán 8 tanár vezetésével zongora, harmonika, vonós, fúvós és ének szak működik majd”. Ennek bizony már éppen hetven esztendeje, ez pedig azt jelenti, hogy a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola az idei évben 70 éves fennállását ünnepli.

Balla Tibor

Az intézmény annyira komolyan veszi ezt, hogy egy tucatnyi lelkes zenetanárból egy csapatot állítottak össze, akik gyűjtik az ötleteket és viszik a híreket. Koós-Balázs Eszter kulturális szervező, kommunikációs munkatárs elmondta, össze is állt már egy hét programja amellett, hogy a jubileumi sorozat részét képezik olyan hagyományos programok is, mint például áprilisban a Sándor Frigyes-hét, ami egy kicsit más, kicsit több lesz. Március 11-ére zenekari műhelymunkára várják a muzsikusokat, akiknek Csuka Tímea különleges módszerével mutatja meg, hogy a szolfézs hogyan segíti a bekapcsolódást a zenekari munkába. Erre még várnak jelentkezőket. A Jazz Café ezúttal új helyszínen jelentkezik, március 20-án 17 órától a növendékekből és tanáraikból alakult zenekarok a Gárdonyi iskola aulájában várják az érdeklődőket közel kétórányi igényes muzsikával. A pedagógusok kedvezményt kapnak. 

Koós-Balázs Eszter kulturális szervező, kommunikációs munkatárs
Fotós: LI

A kerek évforduló alkalmából verspályázatot is hirdettek. Várják azokat a három versszakos, versszakonként négysoros, rímes költeményeket, amik a zeneiskola 70 éves jubileumához illő tartalommal bírnak. A legjobbnak ítélt verset Balogh Zoltán András zeneszerző megzenésíti, és a művet előadják a 70 éves jubileumi koncerten. Eredményhirdetés a zene világnapján rendezett koncerten lesz, 2023. szeptember 29-én. A koncertet megelőző héten tartják a jubileumi sorozatot. Ennek első eleme lesz, hogy 70 év a zenében, képeken címmel kiállítást nyitnak. Ehhez várnak a fiókok, vitrinek mélyén pihenő, a zeneiskolával kapcsolatos régi fényképfelvételeket. Ezekből szeretnének egy történelmi fotósorozatot, egy olyan kiállítási anyagot összeállítani, ami aztán beteríti az iskola falait, lecserélve a 60 éves fordulóra kiállított képeket. 

A tavalyi évben hunyt el Sándor Anna csellóművész, a névadó leszármazottja. Az ő fia, Bánó Péter felajánlotta, hogy a Sándor Frigyes hagyatékból megmaradt tárgyakat az iskola rendelkezésére bocsátja. Ezeken keresztül a jubileumi évben őt is megidézik egy kiállítással. Ezen a napon a kiemelkedően tehetséges növendékek is koncertet adnak majd. 

Egy teadélután keretében beszélgetést terveznek a zeneiskola életéről Sztipán Orsolya zongoratanár moderálásával. Beszélgetőtársai a tervek szerint Petky Anna, Horváth Dénes, Garzol Jenő, Bánkövi Gyula, Pomposné Zelena Erzsébet és Horváth Péter lesznek. Ugyanezen a napon kivonulnak az épület elé, ahol a zeneiskola és a város jazzformációi utcabált tartanak egy fényfestés kíséretében. 

A fő attrakciót október 20-ára tartogatják, amikor a Bartókban 70 év, 7 évtized, 7 zenemű tematikával tartanak ünnepi gálaműsort. Azokat a zenekari formációkat idézik meg, amelyek a 70 év alatt az iskola életében jelen voltak.

Küldjön képet vagy írjon verset!

Az idei évben 70 éves fennállását ünneplő Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola versírói pályázatot hirdet. Arra biztatnak mindenkit, aki kedvet érez a versírás iránt, hogy ragadjon tollat és vesse papírra, mit jelent neki a zene! Várják azokat a költeményeket, amik a zeneiskola 70 éves jubileumához illő tartalommal bírnak. A vers maximum 3 versszakos legyen, vers­szakonként 4 soros, refrénes. A legjobbnak ítélt verset Balogh Zoltán András megzenésíti, és a művet előadják majd a 70 éves jubileumi koncerten, amely 2023. október 20-án lesz a Bartókban. A verseket 2023. május 31-ig kérik beküldeni e-mailben a [email protected] címre, vagy borítékban, a 2400 Dunaújváros, Bartók Béla utca 6/a postacímre. Eredményhirdetés a zene világnapján rendezett koncerten lesz, 2023. szeptember 29-én, pénteken. 

70 év a zenében, képeken címmel október 16-án fotókiállítás nyílik a zeneiskolában az elmúlt hét évtized képeiből. Annak érdekében, hogy ez a kiállítás minél színesebb, érdekesebb legyen, és minél jobban tükrözze az intézmény falain belül és kívül folyó munkákat, lapunk arra biztatja olvasóit, küldjék el számunkra a családi gyűjteményben megbúvó képeket digitális formában a [email protected] e-mail-címre, vagy a papírképeket vigyék be a zeneiskolába. A felvételekből online felületünkön, a duol.hu portálon képgalériát teszünk közzé, és a zeneiskola munkatársai is válogatnak belőle, és az arra érdemeseket kiállítják a jubileumi fotókiállításon.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában