zene

2021.11.22. 18:00

Lénárt Linda orgonakoncertje a Krisztus Király főtemplomban

Bach közismert és közkedvelt d-moll tokkáta és fúgája is repertoáron

duol.hu

20201123 Dunaújváros Befejeződött a Krisztus Király Katolikus Templom ablakainak cseréje Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

2021. november 27-én (szombaton) este 7 órai kezdettel Lénárt Linda – dunaújvárosi térségi kötődésekkel rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplomban.

A tervezett műsor:

  • Anonymus: g-moll concerto (Das Husumer Orgelbuch von 1758)
  • D. Buxtehude: Vater unser im Himmelreich
  • J. S. Bach: d-moll tokkáta és fúga BWV565
  • M. Tariverdiev: Little Prince (from Exupery)
  • N. Bruhns: Nun komm der Heiden Heiland korálfantázia
  • J. Ch. H. Rinck: 6 variáció egy Corelli témára
  • A belépés a koncertre – advent első szombatján – díjtalan, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel hív és vár az orgonatanár művésznő. Akadálymentes megközelítésre a főtemplom jobb oldali bejáratát ajánlja a római katolikus plébánia, a látogatók számára a mosdóhasználati lehetőség és a padfűtés biztosított lesz. A templomban a maszk használata kötelező.

    Évente visszatérő vendég a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplomban

    Lénárt Linda 1993-ban született Debrecenben. Zenei tanulmányait az újfehértói zeneiskolában kezdte. 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének orgonaművész szakirányára. Alapképzős diplomaliturgiája 2014. decemberében volt a Kálvin téri református templomban, mester diplomahangversenye pedig 2016. december 9-én a Batthyány téri Szent Anna templomban. Tanulmányait a Zeneakadémia elvégzése után a győri Széchenyi István Egyetemen folytatta osztatlan orgonatanári képzésben. Orgonatanári diplomakoncertje 2019. május 19-én volt a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomban.

    2013-tól 2015-ig a budapesti Erdélyi Gyülekezet orgonistájaként működött, 2016 óta pedig a Budafoki Református Gyülekezet orgonistája. 2018. szeptemberében kezdett orgonát, zongorát és egyházzenét tanítani a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban.

    2015 óta rendszeresen koncertezik szólistaként és continuo játékosként egyaránt. Évente visszatérő vendég a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplomban, a rákosfalvai Szent István Király templomban, valamint a terézvárosi Szent Család templomban. Koncertjei közül kiemelkedik a 2018. januárjában Szekszárdon, a Liszt Társaság felkérésére adott szólóest, a Cantor Regis Hungariae nemzetközi egyházzenei és régizenei kurzus keretében a kőszegi Jézus Szíve templomban adott hangverseny, valamint 2019. júniusában a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban adott koncert.

    Repertoárján valamennyi korszak orgonaművei megtalálhatók, érdeklődése középpontjában azonban a barokk zene és a kortárs zene áll, nevéhez számos kortárs orgonamű bemutatója fűződik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában