Perkáta

2021.11.23. 11:30

Lágy selyembe öltözött a Győry-kastély kiállítóterme

Selyemviseletek, kiegészítők és dísztárgyak fogadják az érdeklődőket a nemrég megnyílt kiállításon. Kiegészítésként játék és karakterbabákkal is gazdagodott a tárlat.

Horváth Dóra

Léb Zsuzsa agárdi babakészítő az alkotásaival

A perkátai Győry-kastély épületében egy különleges tárlat nyitotta meg kapuit 2021. november 18-án. A Selyembe öltözött kastélyszalon című kiállítás – ahol selyemviselettel és kiegészítőkkel berendezett szalonrészletet tekinthetnek meg a látogatók – 16 órakor nyílt meg az intézmény dísztermében. További érdekessége a kiállításnak, hogy az kibővült Léb Zsuzsa Agárdon élő alkotó kézzel festett textilbabáival is, így még inkább szemet gyönyörködtető látvány fogadja az érkezőket a tárlaton.

A megnyitón Lászlóné Szabó Edit, a szervező Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a közönséget. Röviden bemutatta a megnyíló kiállítást, annak összeállítását, s kiemelte a helyi, perkátai támogatókat, akik különböző dekorációkkal járultak hozzá a tárlat színvonalának növeléséhez, név szerint: Baráth Valéria, Beleznai Zsuzsanna, Fekete Vivien – V&V Kuckó, Fuchs Jánosné, László Nikolett, Nedves Éva, Pavlicsek Nándorné, Pavlicsekné Móker Tünde, Orbán Zsolt, Peseiné Jutka, Zám Anikó, Zám Jánosné és Zám Judit. Ezt követően átadta a szót Léb Zsuzsának.

Viseletek és kiegészítők öltöztetik selyembe a kiállítótermet

Léb Zsuzsáról érdemes tudni, hogy immár több mint 20 éve készít játék- és karakterbabákat, mindezt megrendelésre, egyedi igényekhez igazodva. Az elkészült játék babák moshatók, fésülhetők, gyűrhetők, komplett ruhatárral kerülnek új tulajdonosukhoz. Múzeumoknak, kiállítótermeknek is készít szemléltető figurákat és életképeket, amelyeket leírások és metszetek alapján állít össze, de cégek és hagyományőrző társaságok is a megrendelői körébe tartoznak. Pedagógiai célokra készít nagy babákat, sőt, gyógyítási és orvosi tevékenységekhez is. Bizonyos babák oktatási segédeszközként funkcionálnak, mások a finommotoros készség vizsgálatában, valamint egyes mozgásfejlődési hiányosságok diagnosztizálásában segítik a szakembereket.

Léb Zsuzsa agárdi babakészítő az alkotásaival

Az agárdi babakészítő már több alkalommal díjat is nyert a nemzetközi babakészítő megmérettetésen, amelynek minden esztendőben Győr ad otthont.

A perkátai kastélyt múzeumlátogatóként ismerte meg, ennek során jó kapcsolat alakult ki közte és az ott dolgozók között, így került sor erre a szép, együttműködésen alapuló kiállításra.

– A mottóm, ami a tárlaton is olvasható: „A baba életünk szereplője” – árulta el az alkotó, Léb Zsuzsa, amikor a kiállítással kapcsolatosan kérdeztük. – Nem véletlenül gondolom így, valóban életünk szereplői, mindenhol használjuk őket. A kiállításon a játék babákon kívül néhány karakterbaba is helyet kapott, szerettem volna szemléltetni ezt az alkotói korszakomat is.

Léb Zsuzsa hozzáfűzte még az előbbiekhez azt is, hogy lelkes híve a hasznos játékoknak, valamint örül neki és megtiszteltetésnek vette, hogy besorolták tárgyait a kiállítási rendbe.

A Selyembe öltözött kastélyszalon című kiállítás 2021. december 29-ig tekinthető meg a Győry-kastély épületében az intézmény aktuális nyitvatartási idejében.

Különleges tárlat nyitotta meg kapuit a Győry-kastély épületében múlt héten csütörtökön
Fotók: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában