magyar koronázási ékszerek

2020.07.02. 16:00

A csipkecsodák és a horgolmányok dicsősége

A kastély épületében nyílt meg a horgolt tárgyakat és csipkéket bemutató kiállítás. Megtekinthető a magyar koronázási ékszerek méretarányos, horgolt változata is.

duol.hu

A Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. szervezésében nyílt meg 2020. június 26-án a Brilik Irén horgolmányait és csipkecsodáit bemutató tárlat a Győry-kastély emeleti kiállítótermében. A késő délutáni ünnepségen a szervezők nevében Horváth Dóra köszöntötte a megjelenteket, külön az alkotót, akinek a munkáit megtekinthetik a kiállításon. Beszédében röviden bemutatta a Baracson élő Brilik Irént, aki nyugdíjasként kezdett el horgolni sálakat, terítőket, dísztárgyakat, majd később már három dimenzióban kerültek ki a keze alól szebbnél szebb munkái. Egyik büszkesége a magyar koronázási ékszerek horgolt, méretarányos elkészítése.

Brilik Irén és Horváth Dóra, aki az intézmény nevében köszöntötte a vendégeket. A megnyitón a Kösöntyű Népdalkör gyermekei énekeltek népdalcsokrot Fotó: amatőr felvétel

– Az itt berendezett tárlat sok érdekességet, kreatív szépséget takar – mondta Horváth Dóra beszéde zárásaként. – Érdemes megtekinteni a tárgyak minden részletét, hiszen számos örömet okozhatnak a szemnek és a léleknek a kiállítási tárgyak aprólékos, igényes megoldásai.

Ezt követően felkérte a perkátai népművészeti foglalkozás Kösöntyű Népdalkörének énekes gyermekeit, hogy adják elő műsorukat, amely egy népdalcsokor volt. Az énekek után virággal köszöntötték az alkotót, majd megtekinthetővé vált az igényesen berendezett tárlat, valamint a vendégek beszélgetni is tudtak a készítővel, aki válaszolt a feltett kérdésekre. Ezek főként a munkásságára vonatkoztak. Így tudhatták meg a többi között, hogy az interneten látta meg a koronázási ékszereket horgolva, innen származott az ötlet, hogy ő is elkészítse, s nagyjából két hónapig tartott a kidolgozása. Sőt, a fonalért egészen Kalocsáig ment.

A délután egy kis fogadással zárult a vendégek számára. A Brilik Irén horgolmányait és csipkecsodáit bemutató tárlatot a Győry-kastély épületében az intézmény nyitvatartási idejében tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában