Irodalom

2018.01.18. 08:30

Dunai Limes: itt a második évad

Lendületesen kezdte második évfolyamát a térség hiánypótló irodalmi és kulturális folyóirata, a Dunai Limes, amely a napokban jelentkezett legfrissebb számával.

Szabó Szabolcs

Pálinkás István, a Limes alapító főszerkesztője, kezében a periodika legfrissebb számával

Fotó: Zsedrovits Enikő

A sokszínű és tartalmas folyóirat várhatóan még e hónapban egy újabb kiadvánnyal is meglepi egyre bővülő olvasótáborát. A lap alapító főszerkesztőjét, Pálinkás Istvánt faggattuk.

Második évadába lép a periodika. Milyen ütemezést, terveket fogalmaztatok meg a 2018-as évre?

- Az első év lapszámainak tükre mindenképpen a létjogosultság, az identitás és értékfókuszálás éve volt. Ezek jelesül mindegyik lapszámunkban benne vannak úgy a szépirodalmi rovatban, mint a képzőművészetiben. A kortársak műveiben való merítkezés tekintetében éppúgy, mint a város képzőművészeti tradícióit illetően. Ebben Péntek Imrének, Zsávolya Zoltánnak is kiemelkedő szerepe van. A szerkesztőbizottságnak pedig abban, hogy Székesfehérvárral való szoros és komoly szimbiózis eredményeként nagyon szépen tudunk megvalósítani közös elképzeléseket is, egymás javára. Tervet akkor lehet napvilágra hozni, amikor majd győztes pályázatokról számolhatunk be. Ezek folyamatban vannak. A folytatást szépen jelzik a Helyi Érték rovat valamint a Tanulmány, kritika rovatokban tudományos igénnyel megjelent írások: még több néprajz, még több színház és még több lokális ügy kibontása várható.

A kiadvány új számában tovább bővült a kínálat, szerepet kapott egy ifjúságpolitikai-szociológiai felmérés alapján írt dolgozat.

Ez irányban nyitni kíván a Limes?

- Kultúrpolitikailag mindenképpen óriási szerepe van. Eleve szándékunk volt a hagyományok megjelenítése, ami korábban egyáltalán nem volt összekötve a korosztályokkal. Ennek egy vaskos üzenete az említett felmérés. Természetesen, hagyomány ott keletkezik, ahol még nem verték szét trendiséggel, és mindenféle műanyag szóval, amelyek nem fogalmi keretek, hanem a handabandázás eszközei a legkülönfélébb ál-kulturális eseményekre fűzve. Amelyek először a fogalmi ürességet kongják, majd pedig a nézőtéri üresség követi. Ahhoz, hogy ne így legyen, ismernünk kell a fiatalokat, miként a múltunkat is, hiszen a kettő összekötéséből létezhet csak a folytonosság, a minőség, az érték. Végtére is az, hogy akarjanak itthon maradni. Családokban, a családokért: az olvasás kultúrája is így öröklődik.

Pálinkás István, a Limes alapító főszerkesztője, kezében a periodika legfrissebb számával
Fotós: Zsedrovits Enikő

Sokan kérdezik: hol érhető el a Limes, akár folyamatosan napi szinten, akár rendelés útján?

- A legszebb volt arról értesülni, hogy a József Attila Könyvtárban „eltűnt” az odaadott példány, bár nálunk ezt úgy mondják: ellopták. Hiszen közolvasásra adott köteles példányként tartom számon az intézményt, mert számomra is fontos hely volt az ifjúságomban, de egyetem alatt is. Egyébként pedig facebookon a Dunai Limes név alatt minden információ, minden időpontban megtalálható: megrendeléstől az eseményekig, levelezhető közösség (honlap-eléréssel is). Fizikálisan a Tourinformban és a DH szerkesztőségében is megrendelheti, megjelenés után megtalálja az érdeklődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában