Fennmaradásunk érdekében

2018.09.20. 14:00

Mobilitási hét a Polgármesteri Hivatalban

Egy kicsit környezetvédelmi szakembert játszhattunk...

Pekarek János

Mindig zajlik az élet a polgármesteri hivatal kilencedik emeletén, de kedden és szerdán a szokásosnál is élénkebbek voltak a Főépítészi Igazgatóság Főépítészi és Környezetvédelmi Osztály Környezetvédelmi Szakcsoportjának helyiségei.

Általános és középiskolások látogattak ide ugyanis, egymást váltva, a hagyományosan évente megrendezett Európai Mobilitási Hét keretében szervezett (majdnem azt írtam: szakmai konzultációkra) – de hát azok is: szakmai konzultációk.

Amikor szerdán ott jártunk, éppen a Rosti Pál Gimnázium, Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskola 9. A osztályának diákjai voltak a vendégek. Akik meglepő érdeklődéssel hallgatták Petrovickijné dr. Angerer Ildikó osztályvezető ismertető előadását arról, hogy mivel is foglalkozik az osztály.

Rostisok a vízvizsgáló mikroszkóp mögött Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nagyon sok mindennel.

A több csoportra oszlott osztály diákjai azonban nemcsak szóbeli ismertetőt kaptak, hanem gyakorlati ízelítőt is a sokrétű munka látványosabb részeiből.

Így például belekukkanthattak a vízvizsgáló mikrosz­kópba, amelyben a szabadstrandból vett friss vízmintát szemlélhették meg, mikroszkopikus rákocskákkal a cseppnyi vízben. (A vízminőség egyébként: jó.)

De megszemlélhették az osztály más műszereit is: például a fotométert, a pH-mérőt, az oldott oxigén szintjét mérő berendezést is, amiket Szántó Krisztina, az osztály egyik munkatársa mutatott meg nekik. A másik munkatárs, Tóth László pedig az osztály hatósági munkájáról tartott nekik rövid, áttekintő előadást.

A mobilitási hét fő témájához, az elektromobilitáshoz kapcsolódva a Dunaújvárosi Egyetem is besegített az osztály munkatársainak: Szabóné Juhász Ildikó laboráns bemutatott egy napelem hajtotta elektromotort (a konstrukcióval a DUE diákjai Kecskeméten 2011-ben aranyérmet nyertek), és egy olyan robotot, ami érzékelőivel képes a lerajzolt útvonalat követni.

Az Európai Mobilitási Hét további rendezvényei

Az elektromobilitási zöld nappal folytatódik a hét rendezvénysorozata, ezúttal a Dunaújvárosi Egyetemen, amely bízvást nevezhető az elektromobilitás egyik hazai úttörőjének és kutatóhelyének. Nem véletlen, hogy az első dunaújvárosi elektromosautó-töltőpontot is az egyetemen állították fel...

Ezen a napon húszperces előadások lesznek az A épület nagy előadótermében, és egy kiállítás, valamint több bemutató is várja az érdeklődőket reggel 8 és délután 2 óra között.

Az Európai Mobilitási Hét hagyományos zárórendezvénye városunkban az autómentes nap, amelyet pénteken rendeznek meg.

Ekkor nem csak arra kérik a megszokottan autóval járó embereket, hogy (ha lehet) válasszanak más közlekedési eszközt, de 9 és 14 óra között a Petőfi ligetben főleg gyerekeknek rendeznek izgalmas bemutatókat és versenyeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában