Döntő

2024.02.15. 18:37

Tizenkilenc év után újra vb-aranyat szerezhet a válogatott, a DFVE-nek hatalmas siker, hogy ennyien képviselik őket

2022 után ismét világbajnoki döntőt játszik pénteken a magyar női vízilabda-válogatott. Az ellenfél a sportág sokáig legyőzhetetlen csapata, az Egyesült Államok lesz, azonban amilyen játékot, és főleg elképesztő küzdeni tudást mutatott nemzeti együttesünk az utolsó két meccsen, bármi megtörténhet.

Gallai Péter

Ismerős arcok öröme, már csak egy lépést kell megtenniük az amerikai klasszisok ellen

Fotó: World Aquatics/Derencsényi István

Egy biztos, Mihók Attila és Cseh Sándor kapitányi párosa kinevezésük utáni legfőbb céljukat, az olimpai részvétel megszerzését, már elérte csapatával. Az is, ezt még miniumum egy világbajnoki ezüstéremmel megfejelik. 

Mihók Attila a párizsi jegyet már bezsebelte a csapatával, s minimum az ezüstöt is
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Azonban miért is érnék be ennyivel? Gurisatti Gréta szállóigévé vált mondását citálhatjuk ide:, „Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?”

A világbajnokságok történetét nézve, elég régen, 2005-ben állhatott utoljára a dobogó tetején a női csapat. Előtte még 1994-ben. Az eddigi vb-éremkollekciót a 2001-es és 2022-es ezüst, továbbá a 2013-as bronz teszi teljessé. A zsinórban háromszoros olimpiai bajnok amerikaiakról a tavalyi vb-n kiderült, nem legyőzhetetlenek, akkor csak ötödikek lettek. A győztes az a Hollandia lett, akiket most Gardáék búcsúztattak a negyeddöntőben.

Primász Ágnes, a DFVE szakosztályvezetője azzal kezdte lapunknak, hogy Mihók Attila és Cseh Sándor, valamint a csapat bizonyított Dohában. 

Az eddig elért eredmény elég beszédes, ezért is nagyon sajnálom, hogy az Eb után olyan közhangulat volt, ami leírta a csapatot és a kapitányokat, holott tudtuk, milyen rövid idejük volt arra felkészülni. Az is kellett, hogy most így szerepeljenek. Az külön öröm számunkra, hogy ez Mihók Attilával a fedélzeten történik, ami újabb visszaigazolása, hogy remek szakember és jó döntés volt kinezevezni.

- Megvan az olimpiai kvalifikáció és minimum egy ezüstérem, ezek önmagukért beszélnek, nincs mit magyarázni. Persze, nem könnyű feladat várt rá, benne volt a kockázat, de Mihi szereti a kihívásokat, bízik a csapatban és saját tudásában – mondta.

Primász Ágnes kiemelte az is nagyon sokat számíthatott, hogy a csapat jelentős részének Mihók az edzője volt  Dunaújvárosban, vagy még az utánpótlás válogatottban. 

Szerinte a fizikummal és a gólszerzésel az Eb-n sem volt gond, viszont sokat is kaptunk. Utóbbiban hatalmas a javulás, de a védekezés inkább mentális kérdés, hogy a blokk éppen tíz centivel arrébb van, vagy nem jól rakom fel a kezem. Ha ezt a csapat egységben erősíti, akkor a vízben jobban tudnak működni, de nyilván ennek a taktika is fontos része. Az aranyszabály, hogy mindig a védekezésből lehet felépíteni a támadást, az az alapja egy sikernek.

A jó védekezés az alap, amiben Horváth Brigitta is jeleskedik
Fotó: World Aquatics/Derencsényi István

– A mentális erőt mutatja az is, hogy a hollandok hiába egyenlítettek az utolsó másodpercben, a büntetőpárbajból mi jöttünk ki hibátlanul. A görögök elleni elődöntő végjátékában pedig nekünk sikerült egalizálni, és azt az ötöslövést is nyertük úgy, hogy egyet sem rontottak a játékosok. Szóval, az Eb után Mihók Attilláék ezt felismerve remekül megoldották a mentális „erősítést” – fogalmazott az Európa-bajnok és világbajnoki második Primász.

A döntőről úgy vélekedett, hogy nem sebezhetetlen az amerikai csapat, ráadául mi olyan sorozatból érkezünk, ami hatalmas plusz erőt kell adjon mindenkinek. Míg az USA-nak ez nincs meg, ők simán jutottak el idáig, mi nagyobb utat jártunk be.

– Egy vb-döntőt nem lehet összehasonlítani  semmivel, az adott pillanatban ki tud jobban teljesíteni, ez lesz a kulcs. 

Nyilván, a vesztes sírni fog, de a világ két legjobb csapata között vagyunk, ami az olimpia előtt pár hónappal nagyon jó jel.

A szakosztályvezető hangsúlyozta, Mihók Attila, és a DFVE játékosai révén feltették Dunaújvárost a térképre azoknak is, akik nem ismerték őt, vagy az itt folyó munkát.

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

– Különösen örülök Horváth Brigitta szereplésének, aki sok sikertelen csapatba kerülés után stabil taggá tudott válni, Garda és Mahieu pedig évek óta alapember. S ne feledjük kapusedzőnket, Kardos Krisztinát se a szakmai stábból, Magyari Alda védéseiben az ő keze, azaz munkája is benne van. 

Összességében nekünk, az egyesületnek és a városnak is hatalmas siker, hogy ennyien képviselnek minket. Nagyon szorítok a válogatottnak, hogy fel tudják tenni a koronát a teljesítményükre, de már az eddigiekért is kalapemelés jár nekik.

- Idén még nem kaptak ki az amerikaiak, éppen itt lesz ennek az ideje pénteken. Legutóbb tizenkilenc éve tudtunk nyerni, nekem egy ezüstöm van, nem fogom bánni, ha ebben leköröznek.

Mihók Attila bízik benne, hogy felveszik a kesztyűt

Óriási szíve van ennek a csapatnak. Ez az, amit hozzá tudtunk még tenni. Boldog vagyok, hogy a sok szó nem szállt el és ennyi mindenkit megörvendeztethettünk, magunkkal együtt – fogalmazott az M4 Sportnak Mihók Attila. 
Majd így folytatta: – Az éremnek két oldala van. Mindent megtettünk az Eb-n is: gyorsak voltunk, akartunk, fegyelmezettek voltunk. De egy-egy pillanatban lecsúsztunk, pontatlanabbak voltunk. Ez a világbajnokság pedig az érem másik oldala, hogy nem fizikai értelemben is rendben kell lenni. Szellemi szinten is közelebb kell kerülnünk és eggyé kell válnunk. 

Az amerikaiak elleni fináléval kapcsolatban megjegyezte, azt várja, hogy felveszik a kesztyűt. 
– Volt velük már itt egy edzőmeccsünk, nagyon masszívak, nehéz rajtuk fogást találni, ráadásul egy olyan extra kapusuk van Asleigh Johnson személyében, hogy védekezésben nem kell sokat kockáztatniuk, nyugodtan elengedhetik a lövőket. 

Gurisatti Gréta szerint önbizalom, vagányság és „magyarosság” lehet a siker kulcsa

- A döntőkben két ellenfél áll szemben: az egyik az meg szeretné nyerni a döntőt, a másik meg megnyeri. Mi holnap úgy megyünk oda, hogy megnyerjük azt a döntőt – jelentette ki az M4 Sportnak egy nappal a dohai finálé előtt Gurisatti, aki ezzel egyúttal arra is rávilágított, szerinte mi változott bennük 2022-hez képest, mikor a budapesti vb-döntőben 9-7-re nyertek az amerikaiak az akkor még Bíró Attila irányította magyarok ellen.

Persze tudjuk, hogy lehet, hogy az lesz a vége, hogy nem mi örülünk a végén, de biztos, hogy most így ugrunk medencébe. E között nagy különbséget érzek.

– tette hozzá, kiemelve, különleges vibrálást és erőt érez a csapatban.
 - Azt érzem, hogy készek vagyunk, és ha most azonnal kéne játszani, akkor is nagyon jó mérkőzést játszanánk. De péntekig még van egy kis időnk, edzésen még gyakorolhatjuk a szokásos dolgokat,

és kettő olyat, amit direkt az amerikaiak ellen találtunk ki 

– árulta el.

 "Nem tudom megfogalmazni az érzést, ami bennem van. Olyan, mint mikor az ember érzi, hogy itt van a jelenben, és meg tudja tenni, és meg tudja lépni, amiért jöttünk, és amit senki nem gondolt volna rólunk egy hónappal ezelőtt.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában