Bravúrsiker

2024.05.02. 08:30

Hajdu Jonatánék hatalmas lépése az olimpia felé

Parádés győzelmet aratott szerdán az újonnan összeállt Hajdu Jonatán és Adolf Balázs kenu kettős az idei első válogatón, az olimpiai C-2 500 méteres távon. Ezzel ők indulhatnak a jövő heti, szegedi világkupán.

Gallai Péter

Hajdu Jonatán és Adolf Balázs nagy győzelmet aratott

Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ

Három olimpiai számban rendeztek döntőt május elsején a szolnoki válogató második napján. Férfi C-2 500 méteren volt érdekelt a DKSE kiválósága, Hajdu Jonatán, aki új párral, a ferencvárosi Adolf Balázzsal állt rajthoz. A fiúk megnyerték délelőtt előfutamukat, méghozzá a legjobb idővel. A két selejtezőből csak az első kettő jutott a döntőbe, így a harmadikként záró másik DKSE induló, Slihoczki Ádám és Koczkás Dávid (Merkapt-Mekler László SE) kettőse csak a B döntőben folytathatta, amit viszont megnyertek.

A fináléban aztán Hajduék parádés teljesítményt nyújtottak, óriási fölénnyel, több mint egy hajónyi előnnyel győztek a Fejes Dániel, Kollár Kristóf duó előtt. Nagy meglepetésre az ötkarikás kvótát tavaly megszerző Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős csak a negyedik helyen zárt.

Adolf Balázs azt mondta az M4 Sportnak, nem tudta, mire számítson a párosuktól, s nyilván meglepetés, hogy ők nyertek.
 - A döntőbe jutottak közül mindenki hasonló teljesítményre képes. 

Ma nekünk jött ki jól a lépés, de ettől nem szállunk el, tudjuk, ez még csak az első lépcsőfok, és van még legalább három, hogy mi indulhassunk az olimpián

Hajdu Jonatán - aki korábban Fekete Ádámmal kétszer is vb-ezüstérmet szerzett ebben a számban - elárulta, hogy még nem igazán volt versenyhangulatban.

- Gondolom a jövő héten megyünk a világkupára. Mivel Balázzsal még soha nem versenyeztünk együtt, az edzések alapján nem tudtam, hogy mire számíthatok.

 Most viszont már kicsit jobban be tudjuk lőni magunkat, hogy ha edzésen így vagy úgy megyünk, az mit fog jelenteni a versenyen

- A felkészülésünk jól sikerült, de még van mit csiszolnunk. Nem volt negatív tapasztalat egyikünkben sem és reméljük ez a lendület sokáig kitart - zárta értékelését Jonatán.

Pető Zsolt szakosztályelnök is óriási boldogsággal értékelte a sikert közösségi oldalán. - Hatalmas gratuláció a párizsi olimpiai válogató verseny férfi kenu C2-500m győzteseinek Adolf Balázsnak és Hajdu Jonatánnak, valamint az edzőiknek Pétervári Pálnak, Németh Szabolcsnak és Molnár Gergelynek, valamint a fiúk körül dolgozó professzionális stábnak és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai vezetésének.

Ez egy hatalmas lépés az olimpiai szereplés felé, jövő héten folytatás következik Szegeden a világkupán! Köszönjük a boldogságot fiúk

Női K-2 500 méteren a legnagyobb figyelem az idei versenyszezonban visszatérő Kozák Danutára szegeződött, aki Csipes Tamarával ült össze. A Ferencváros 15-szörös világ- és 17-szeres Európa-bajnok, 37 éves klasszisa legutóbb a 2021-es koppenhágai világbajnokságon szállt vízre versenykörülmények között, azóta műtéten esett át és megszületett második gyermeke. Másodikként a Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára kettős végzett, míg a harmadik a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros lett, amely várhatóan harcba szállhat majd ebben a számban a jövő héten, Szegeden sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs regattán. 

Magyarország női kajakban eddig négy kvótát gyűjtött a párizsi játékokra, a hiányzó kettőt a Maty-éren lehet majd megszerezni, de csak olyan versenyző küzdhet érte, aki korábban még nem szerzett, Csipes és Gazsó is viszont tagja volt a tavalyi vb-n kvótaszerző négyesnek. A dunaújvárosi klubot képviselő Szellák Szabináék egysége végül nem állt rajthoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában