Évforduló

2024.01.21. 10:00

Rendkívül színes repertoárral készültek a dupla emlékévre

A Barkóczi Rosti Pál és Pentelei Molnár János halálának évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású emlékév megnyitójára csütörtökön, a dunaújvárosi József Attila Könyvtárban került sor.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabone Zsedrovits Enikő

Az idei évben két nagy személyiségnek, Barkóczi Rosti Pál, Dunapentelén élt és elhunyt fotográfus, földrajztudós és világutazó halálának 150., valamint Pentelei Molnár János festőművész halálának 100. évfordulóját ünnepeljük, ez alkalomból pedig egy teljes éven át zajló eseménysorozattal készültek a szervezők. A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón először Tóth Éva, a könyvtár intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, a városban 2024-ben számos évforduló zajlik: több intézmény 70. évfordulóját ünnepli, a József Attila Könyvtár, illetve az MMK pedig 50 éves lesz, így van ok az ünneplésre. Az emlékévvel kapcsolatban a könyvtár igazgatója kiemelte, az intézmény az Olvasópont megnyílásával biztosítja azt, hogy az érdeklődők és a vetélkedőn résztvevők elérhessék a szükséges dokumentumokat és anyagokat.

A megnyitón a résztvevők számára először Pentelei Molnár János azon 32 festményét mutatták be, amit korábban az Intercisa Múzeum kiállításán volt látogatható. Ezt követően pedig Barkóczi Rosti Pál életéről készült rövid összefoglaló kisfilmet is megtekinthettek a jelenlévők. A megnyitón továbbá közreműködött Kiss Kálmán, aki Rosti Pálról írt szonettjét szavalta el, valamint Gasparik Gábor színművész, aki Rosti Pál mindössze 15 évesen írt, első ismert versét mutatta be, majd előadta Radnóti Miklós Nem tudhatom című művét.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az egész éves programsorozat szervezője a Pentele Baráti Kör, a tervezett eseményekről pedig a kör vezetője, Pálinkás Bertalan tájékoztatta a megjelenteket. A programok között szerepel számos kiállítás, koncertek, emlékülés, az ünnepelt személyiségek sírhelyeinek felújítása és avatása, és megannyi verseny, valamint egy 5 kilométeres, 13 állomásos PMJ-BRP emléktúra. Az emlékév eseményeinek részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Az emlékév első eseménye Barkóczi Rosti Pál felújított sírjának avatása lesz, melyre március 14-én kerül sor a kistemetőben, majd április 15-től (június 15-ig) Pentelei Molnár János festményeinek kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a felújított Mondbach Kúria Látogatóközpontban, április 19-én pedig a Pentelei Mentálhigiénés oktatási intézményben bonyolítják le a a PMJ vetélkedőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában