A technikumok TOP 100-as listája

2023.12.21. 17:30

A Rudas ismét a legjobbak között szerepel

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal idén közzétette a technikumok TOP 100-as listáját, amelyen a Rudas Közgazdasági Technikum a 33. helyen szerepel, ráadásul ezzel az eredménnyel Fejér vármegye legjobbja lett.

Molnár Emese

Archív fortó

Erről a hírről számolt be a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagiskolája a napokban. Mint azt az Innovatív Képzéstámogató Központ írta, a technikumi rangsor a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. A lista az adatok rendelkezésre állása függvényében 2023-as és 2022-es adatok felhasználásával készült, a rangsort pedig hat összevont mutató (a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi eredménye, a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredménye, az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya, a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredménye, az intézmény teljes munkaidős oktatóinak az oktatói összlétszámukhoz viszonyított aránya, valamint az intézmény digitális eszközellátottsága) alapján állították össze. Az elméletileg elérhető maximális összesített pontszám 100 lehet.

A 2024-es rangsorban a Váci Szakképzési Centrum – Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium végzett az első helyen 92,16 összesített átlaggal. Ezen a listán a 33. helyen áll a dunaújvárosi Rudas iskola 87,00 átlaggal.

Az idei technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult a 2023-as adatokhoz képest. Jobb lett a bejövő tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal. Ezt igazolja az, hogy a Rudas már az előző évi listán is helyet kapott, s bár 2023-ban előrébb, a 30. helyen végzett, javított az akkori 74,86-os pontszámához képest. A tavalyi listára egy másik dunaújvárosi intézmény is felkerült, mégpedig a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikuma, amely a 70,23-as átlagszámával a 82. helyen szerepelt a rangsorban (az idei listán nem szerepel az iskola).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában