Gyász

2023.11.02. 14:30

Elhunyt Feltóti Sándor

A Kortárs Művészeti Intézet számolt be arról, hogy hosszú, türelemmel viselt betegség után, október 28-án elhunyt Feltóti Sándor költő, fotográfus, nyugalmazott középiskolai tanár, a dunaújvárosi irodalmi és képzőművészeti élet megbecsült alakja.

Duol.hu
Feltóti Sándor költő, fotográfus, nyugalmazott középiskolai tanár
Fotó: Laczkó Izabella

Feltóti Sándor 1955-ben Berettyóújfaluban született, a középiskolát a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolában végezte, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-lengyel szakán szerzett tanári diplomát. Kisebb megszakításokkal, nyugdíjazásáig Dunaújváros középiskoláiban tanította szenvedélyesen a magyar nyelvet és irodalmat, miközben maga is írt elbeszéléseket, verseket. Utolsó percéig nagy szeretettel és odafigyeléssel segítette szakmai tanácsaival a Versbarátok Klubját. Hobbiként kezdte a fényképezést, de magával ragadta a fotózásban rejlő lehetőség, ezért folyamatosan fejlesztette technikai és elméleti tudását, fotótörténeti ismereteit. 

Műveivel már 1989-től rendszeresen találkozhatott a közönség önálló és csoportos kiállítások keretében is, Varsótól a Művészetek Völgyéig. 2007-től aktív tagja lett az ÚjPart Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének és elmaradhatatlan kiállítója a dunaújvárosi és a Fejér megyei tárlatoknak. Alkotásaival gyakran örökített meg művésztársakat, pentelei emlékeket, dunaújvárosi hidakat, vizeket, olykor álomszerű hangulatokat. Művei többnyire fekete-fehér, lírai, sok esetben már-már elégikus fotográfiák vagy jól komponált, fanyar humorral teli alkotások. 

Utolsó nyilvános szereplése már betegen a Lakoma (versek) A madár röpte (fotográfiák) című kötetének teltházas bemutatója volt a Kortárs Művészeti Intézetben, ahová kórházi ágyából érkezett. Fontos volt számára ez a már búcsúzásnak szánt esemény, ahol mindenkitől elköszönhetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában