Illegális szeméthegyek

2023.10.17. 14:00

A helyzet lassan tarthatatlan (képgalériával)

Számos alkalommal foglalkoztunk a közterületeken, az utak mentén, erdős sávokban rendszeresen felbukkanó és a szinte folyamatosan újratermelődő szeméthegyekkel. A gondozott mezőgazdasági területeken is egyre nagyobb problémát jelent ez illegális hulladéklerakás.

Szabó Szabolcs

A Pentele Zrt. munkatársai legutóbb szeptember végén számoltak fel egy illegális lerakót az M8-as sztráda mellett található gazdasági területen

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Márkli János mezőgazdasági szakember hosszú évek óta segíti lapunkat agárszakmai beszámolóival, meglátásaival. Idén augusztusban, a mintegy ezer hektáron gazdálkodó Pentele Zrt. Venyimi úti telephelyén találkoztunk a tulajdonossal, Berta Lászlóval, aki felvetette, érdemes lenne foglalkozni a mezőgazdasági területen található illegális szemétlerakókkal.

Építési törmelék és egyéb hulladék a termőföldek szomszédságában
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– A helyzet lassan tarthatatlan, a kollégák mára rendszeresen, gyakorlatilag hetente szembesülnek azzal, hogy az általunk kezelt területeken illegális szemétrakók működnek. Az elmúlt évek során is sok pénzt és energiát fordítottunk arra, hogy e telepeket felszámoljuk. A cégünk számára mindez éves szinten sok-sok plusz millió forintot jelent. A legutóbbi ilyen illegális telepfelszámolás több mint másfél millió forintba került. A kollégáim a mezőgazdaságban jártas szakemberek, nem a hulladék begyűjtése és elszállítása a dolguk. Szeretnénk jól és eredményesen végezni a munkákat, ám erre nem vagyunk felkészülve – mondta el Berta László, akit a cég által megtett intézkedésekről is kérdeztünk: – A türelmünk mára elfogyott, vadkamerákat szereltünk fel számos olyan helyen, ahol az elmúlt időszakban rendszeresen ilyen problémáink adódtak. A célunk, ha illegális szemétlerakás történik, akkor ezeket a felvételeket nyilvánosságra hozzuk és ehhez kapcsolódóan természetesen megtesszük a szükséges jogi lépéseket is.

Az illetékes hivatalok, önkormányzatok, valamint a természet- és környezetvédelemért felelős szakemberek szélmalomharcot is folytatnak az illegális hulladéklerakás ellen. E munkát segíthetik a polgárok, ha valahol illegális hulladéklerakót találnak. Erre szolgál a mobiltelefonokra letölthető Hulladékradar applikáció amelyen keresztül  bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok, akár településen belül, akár külterületen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában