Hulladékszigetek a zöldben

2023.04.12. 18:00

A Hulladékradar applikációval sokat segíthetünk az illegális hulladéklerakók felszámolásában

Lassan zöldbe borul a természet és egyre többen indulnak kirándulni, kikapcsolódni a városi és a városkörnyéki erdőkbe. A tavaszi rapid túrák alatt a természet csodái mellett számos hulladékszigetre is bukkanhatunk.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 Az eldobált műanyag flakonok, cigarettás dobozok mellett egyesek illegális lerakóként használják a városi zöld sávokat. A napokban munkatársaink is útnak indultak és sajnos nem kellett sokáig kutakodniuk. A radari sportpályák mögött és a szivattyútelep közötti erdős területen, az út mellett lepakolva találtak többek között kiselejtezett, már oszlásnak indult ülőgarnitúrát, diszkréten a bozótosba rejtett mosdótálcát is. Sittből sincs hiány. A kiszakadt fekete zsákból kikandikál a törött csempe, az egyéb bontási törmelék. A Siklói út mellett haladva könnyen karácsonyi hangulatba kerülhetünk. A Duna-part felé letekintve több tucat elszáradt karácsonyfa hever halomba, anno az ünnep díszének szánt egykori tűlevesek egy részén még ma is ott van a csomagolóháló. 

Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

A nem éppen szívderítő látványt nyújtó tájdekorációt festékes vödrök és további törmelékhalmok és fémhulladékok gazdagítják. Sajnos, nem egyedi példákról van szó. Az illetékes hivatalok, önkormányzatok, valamint a természet- és környezetvédelemért felelős szakemberek szélmalomharcot folytatnak az illegális hulladéklerakás ellen. E munkát segíthetik a polgárok, ha valahol illegális hulladéklerakót találnak. Erre szolgál a mobiltelefonokra letölthető Hulladékradar applikáció, amelyen keresztül  bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok, akár településen belül, akár külterületen. 

 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában