Helyi érdekeltségek

2023.05.22. 07:00

Dunaújvárosi és rácalmási kézművesek is bemutatkoztak a Vármegyekorzón

A Vármegyenaphoz kapcsolódóan – amely a dégi Festetics-kastélyban volt pénteken – idén is megrendezték a Vármegyekorzót, ahol Fejér vármegye minőségi termékeket előállító termelői és kézművesei mutatkoztak be alkotásaikkal, termékeikkel.

Török Tímea

Fotó: Skobrak Denes

2011-ben indította el a Fejér Vármegyei Önkormányzat a Fejér Termék Programot, amelynek célja a helyi, minőségi termékek piacra jutása, a kis- és középvállalkozások és a helyi termelők támogatása és egy olyan kereslet-kínálat elősegítése, amely a vármegyében megvalósítható a három alapelv, a hagyomány, az érték és a minőség alapján.

Fejér vármegye legjobbjai

Fejér Vármegye Önkormányzata a „Fejér Termék 2023” elismerés elnyerésére két kategóriában hirdetett pályázatot: feldolgozott élelmiszer termék és kézműves ipari termék. Rekord számú pályázat érkezett a felhívásra: harminc pályázó összesen negyvenkét termékkel vett részt a pályázaton. A döntés értelmében feldolgozott élelmiszer termék kategóriában az úrhidai Horváth Lénárd részesült „Fejér Termék 2023” elismerésben, sáfrányszirom szörpjével. Kézművesipari termék kategóriában a kovácsolt ékszereket és tárgyakat készítő „élménykovács”, az abai Zsinkó Ferenc nyerte el a „Fejér Termék 2023” elismerést. Megválasztották a „Vármegyekorzó legszebb standját” is, az elismerést ezúttal Kokics István Ercsiből nyerte el, míg a pázmándi Erdő Zoltánné standja kapta meg a „Vármegyekorzó kedvence” elismerést. 

Az eseményre látogató érdeklődök két, a térségünket képviselő kézművessel is találkozhattak. Dunaújvárosból Dobrovitz Klára üvegműves munkáit és Rácalmásról Schneider Tamás Miklósné egyedi, saját készítésű luxus fonalból készült sálait csodálhatták meg a Vármegyenap résztvevői. 

Üvegcsodák dunaújvárosi készítője

 

Dobrovitz Klára dunaújvárosi kézműves, eredeti szakmáját illetően nyomdai szerkesztő. Üvegcsodáinak sok hódolója akadt a vármegye ünnepen is. A nézelődés közben kérdésünkre elmondta, hogy bár gyerekkori álma az üvegművesség, mégis csak 2005-ben tanulta meg a fortélyokat egy mestertől, akkor azonban végleg beleszeretett az üveg csillogásába. Az Angyal üveg alkotója – mint megtudtuk – fusing és Tiffany technikával egyaránt dolgozik. Míg az egyik során egy alapra olvasztott speciális üveg rétegekkel éri el a kívánt hatást, addig a másik módszerrel csiszol, fóliáz és forraszt. Már hét éve a Fehérvári Kézművesek Egyesület tagja. Így érkezett a Vármegyekorzóra is, ő is pályázott a Fejér Termék elismerésre. 

Különleges sálak saját készítésű fonalból

Fotó: Skobrak Denes

A Rácalmásról érkező Schneider Tamás Miklósné egyedi, saját készítésű luxus fonalból készült sálaiból is válogathattak a korzó látogatói. A dégi kastély udvarán, a standja előtt rokkán dolgozva, kedvesen fogadta kérdéseinket. A vármegyei ünnepségen pedig az egyedi technológiával pályázott a Fejér Termék elismerésre. A gyönyörű sálak, kendők készítője már nem ismeretlen olvasóink előtt A szövés egy önismereti tréning című írásunkból Szabó Szabolcs kollégám tollából már betekintést nyerhettek az általa teremtett finom textilek varázslatos világa mellett a kézzel készített fonal rejtelmeibe is. Zsuzsanna azóta egyébként egy újabb komoly sikert ért el, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek rangos elismerésével is büszkélkedhet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában