Vármegyénk ünnepe

2023.05.19. 17:46

„A közösség együtt dolgozik, ez a jövő útja”

Május 19-én Dégen, a közelmúltban felújított Festetics-kastély adott otthont a Vármegyenapnak.

Török Tímea

A két dunaújvárosi kitüntetett Németh Lászlóné és dr. Palaczki Aranka, valamint dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Németh Ádám

Évről évre más helyszínen rendezik a Fejér Vármegyenapot. Az esemény a Fejér Vármegyei Közgyűlés ünnepi ülésével kezdődött Dégen, a Festetics-kastélyban. E rendkívüli közgyűlésen jelen volt Spányi Antal megyés püspök, dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán, Varga Gábor, Törő Gábor, országgyűlési képviselők, dr. Simon László Fejér vármegye főispánja, Kovács Zoltán, Fejér vármegye jegyzője, a vármegye településeinek polgármesterei közül térségünkből Schrick István Rácalmás város polgármestere és Jobb Gyula Kulcs község polgármestere, dr. Jobbágy Lajos a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója. (Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője a Móricz Zsigmond Általános Iskola jótékonysági eseménye fővédnökeként ezen a rendezvényen vett részt.)

 

A kastély tükörtermében tartott ülésen elsőként dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. Kifejtette, hogy a vármegye déli térsége kiemelt fontossággal bír, és Dél-Fejér vonatkozásában is látszik az a példás munka, amit országgyűlési képviselő és a térség települései közösen végeznek. A Vármegyenapnak az az egyik rendeltetése, hogy bemutassák a megye különböző területeit. Betekintést nyújtsanak azokba az értékekbe, fejlesztési metódusokba, amelyek a megye többi pontja számára is például szolgálhatnak, akár országos vagy nemzetközi kitekintésben is.

A közgyűlés elnökének szavai után Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a vendégeket. Majd beszédében köszönetet mondott a térségben élő emberek szolgalmáért, amellyel nap, mint nap hozzátesznek a fejlődéshez. Hiszen a harmincöt település olyan közösség, amely együtt és nem egymás ellen dolgozik. Az ott élők erős lokálpatriotizmusára épülő jelene van és így jövője is. Végül Gárdonyi Sándorné, Dég település polgármestere a helyi önkormányzat nevében köszöntötte a megjelenteket.   

Dunaújvárosi kitüntetettek

Dr. Molnár Krisztián a közgyűlés elnöke a kitüntetettek között két kiváló dunaújvárosi szakembernek is elismerést adott át. Így dr. Palaczki Aranka Ritát, a Szent Pantaleon Kórház hematológus főorvosát és Németh Lászlónét a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetőjét is kitüntetéssel ismerték el.

Dr. Palaczki Aranka Rita

Dr. Palaczki Aranka Rita Dr. Berzsenyi Zoltán-díjban részesült több évtizedes fáradhatatlan gyógyító munkája, kimagasló orvos-szakmai tevékenysége, példamutató emberi magatartása elismeréseként. A méltatásban elhangzott, hogy dr. Palaczki Aranka 1978-ban szerezte általános orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, munkahelye azóta a Szent Pantaleon Kórház Belgyógyászati Osztálya. 1983-ban belgyógyászati szakvizsgát tett, majd hematológiai szakképesítést szerzett, 1997-ben főorvosi kinevezést kapott. A szakmájához mindig mély tisztelettel, alázattal fordult és lelkesen adja át tudását kollégáinak, és a rezidenseknek is. A hematológia országos hiányszakma, főorvos asszony Dunaújvárosban egyedüli hematológusként végzi tevékenységét, a betegellátás érdekében sokszor munkaidőn túl is, mindemellett tudományos tevékenységet is folytat. Mindent megtesz, hogy betegeit a tőle telhető legmagasabb szinten lássa el. Betegekkel szembeni kedvessége, türelme, empátiája hozzájárul a kórház jó hírnevének növeléséhez.

 

Németh Lászlóné

Németh Lászlóné Fekete János-díjban részesült, a közigazgatásban eltöltött sok éves magas színvonalú népegészségügyi szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Németh Lászlóné 2012-ben kezdett dolgozni a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szolgálatánál, 2022 óta a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője. Az évek folyamán jelenlegi szakterületének - az egészségügyi ellátás szervezésének, szakmai felügyeletének - szinte kivételes szakértőjévé vált. Munkafegyelme, elkötelezettsége, pályája iránti szeretete példaértékű az egész kollektíva számára. Alapossága, lelkiismeretessége, tiszta gondolkodása napi szinten segítséget nyújt munkatársainak és vezetőinek a munkahelyi feladatok megoldásában. Viselkedése ügyfélbarát, a problémás esetekben törekszik a kompromisszumon alapuló megoldásra. Minősítése a kezdetektől kivételes, teljesítménye, kimagasló színvonalon végzett szakmai munkája valamennyi munkatárs számára példaértékű.

Helyi érdekeltségek a Vármegyekorzón

A Vármegyenaphoz kapcsolódóan idén is megrendezték a Vármegyekorzót, ahol Fejér vármegye minőségi termékeket előállító termelői és kézművesei mutatkoztak be alkotásaikkal, termékeikkel a dégi Festetics-kastély udvarán.

Az eseményre látogatók két, a térségünket képviselő kézművessel is találkozhattak. Dunaújvárosból Dobrovitz Klára üvegműves munkáit és Rácalmásról Schneider Tamás Miklósné egyedi, luxus fonalból készült sálait csodálhatták meg a résztvevők.  

A hagyományhoz hűen az idén is átadták a Vármegyekorzón a „Fejér Termék 2023” elismeréseket, amelyet az önkormányzat két kategóriában hirdetett meg. Rekordszámú pályázat érkezett a felhívásra: harminc pályázó összesen negyvenkét termékkel vett részt a pályázaton. Ebben az esztendőben feldolgozott élelmiszer kategóriában Horváth Lénárd Úrhidáról sáfrányszirom szörpjével, kézműves ipari termék kategóriában pedig Zsinkó István Abáról, a kovácsolt ékszereket és tárgyakat készítő „élménykovács” nyerte el az elismerést.

A legszebb standja egy ercsi termelőnek volt

Megválasztották a „Vármegyekorzó legszebb standját” is, az elismerést ezúttal Kokics István Ercsiből nyerte el, míg a pázmándi Erdő Zoltánné standja kapta meg a „Vármegyekorzó kedvence” elismerést.

2023-ban vármegyei elismerésben részesültek

A beszédek után az önkormányzat kitüntető díjainak átadására is sor került. Dr. Berzsenyi Zoltán-díjban részesült dr. Tóth Jenő és dr. Palaczki Aranka Rita. Fekete János-díjat kapott Macher Pál és Németh Lászlóné. Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet vett át Horváth Ferencné, valamint Kovácsné Darabos Erzsébet. Marosi Arnold-díjban részesült Smohay András, Gabrieli-Kiss József és Kissné Révfalvi Andrea megosztva. Németh László-díjat adtak át Nagy Ilonának és Kárpáthegyi Józsefnének. Dr. Paulikovics Elemér-díjban részesült Klupács Péter, valamint a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság. Pápay Ágoston-díjjal ismerték el Földesi Ilona Hajnalt és Kozári Erikát. Salamon Lajos-díjban részesült Molnár József rendőr alezredes, és Pavelcze László. Széchenyi Viktor-díjat adományoztak Pintérné dr. Szekerczés Anna és Czachesz Gábor részére. Terstyánszky Ödön-díjban részesült Barzsó Alexander és Barzsó Henrietta megosztva, és Pauker Kálmán. Vörösmarty Mihály-díjjal ismerték el Réti Lászlóné Körmendi Gittát, és Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesületet. Wekerle Sándor-díjban részesült Kovács Mária, és a Magyarok-Görögök Baráti Társasága Egyesület.

Kihirdették „Az Energiatudatos Kórház” díj és a „Fejér vármegye legjobb önkéntes programja” című pályázat nyerteseit, amelyet idén a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, valamint a program szervezés tekintetében Ciszterci Szent István Gimnázium, Jövő Új-Városáért Egyesület, és a Talentum Református Általános Iskola vehetett át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában