Nyári diákmunka program

2022.05.27. 17:00

A nyári diákmunka – lehetőség

Fejér Megyei Kormányhivatal

A Nyári diákmunka 2021 program keretében Somogyban az induláskor 838 diák állhatott munkába. Zimányban öt fiatal dolgozik és a település szépítési feladataiban segítenek. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Darabos Rebeka, Lampert Laura, Orsolics Ádám, Orsolics Vivien, Rózsa Ildikó diákok

Fotó: Lang Róbert

A Nyári diákmunka program célja a fiatalkori inaktivitás csökkentése, amely egyúttal a korai munkatapasztalat-szerzés mellett jövedelemszerzési lehetőséget is biztosít. A munka során szerzett pozitív élmények, tapasztalatok elősegítik a későbbi munkaszocializációs folyamatot, illetve a versenyszférában való elhelyezkedés valószínűségét, nem utolsósorban pedig lehetőségként szolgál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is. 

A diákmunka a korai munkatapasztalat-szerzés mellett jövedelemszerzési lehetőség is Fotó: MW

A program célcsoportját azok a fiatalok képezik, akik 16–25 év közöttiek (tehát a tényleges foglalkoztatás megkezdésekor betöltötték a 16. életévüket), nappali tagozaton tanulnak, foglalkoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek, továbbá szolgáltatást kérőként kérték a nyilvántartásba vételüket. 
A nyilvántartásba vétel a diák lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán történik a szükséges iratok bemutatásával: személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya, adókártya, valamint érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás. A diákigazolványok esetében az utolsó érvényesítő matrica a tanévet követő október 31. napjáig érvényesnek tekinthető. A 16. élet­évüket betöltött tanulók estében a nyilvántartásba vételhez nem kell a törvényes képviselő beleegyezése, a diákok önállóan eljárhatnak a regisztráció során. 


A szolgáltatást kérőként regisztrált diákok számára a foglalkoztatási osztály munkaerőpiaci információt nyújt, majd ezt követően – az esélyegyenlőségi szempontokat figyelembe véve – munkaközvetítést is végez. Mivel a program esetében a foglalkoztató a támogatás iránti kérelmet adott személyekre nyújthatja be, ezért célszerű a diákoknak a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, illetve szakmai gyakorlatuk leendő helyszínén egyeztetni a diákmunkában való részvételi szándékukat. Ezt követően a munkaadónak fel kell vennie a kapcsolatot a székhelye, telephelye vagy fióktelepe szerint illetékes foglalkoztatási osztállyal a támogatási feltételek egyeztetése céljából. 


A Nyári diákmunka program két alappillérre épül. Az 1. pillér az önkormányzati diákmunka, amelybe a települési önkormányzatok, valamint az önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények tartoznak. Ennél a támogatási válfajnál maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, legfeljebb 2 hónap időtartamban, 100%-os támogatási intenzitással. A 2. pillért a diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén adja, viszont ebben az esetben a maximum napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, legfeljebb 2 hónap időtartamban, 75%-os támogatási intenzitással. 


A foglalkoztatás a Munka törvénykönyve alapján munkaviszony keretében történik. A havi munkabér alapját a szakképzettséget igénylő munkakör esetében a garantált bérminimum, a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében a minimálbér képezi – részmunkaidős foglalkoztatás esetén ezek arányos része. A program keretében a diákok tényleges foglalkoztatására idén is várhatóan július 1. és augusztus 31. között kerülhet sor. 
 

ELÉRHETŐSÉGEK
Dunaújvárosi JÁRÁSI HIVATAL 
Telefonszám: 
25/795-600, 25/795-610. 
Fax: 25/795-649. 
E-mail: hivatal.dunaujvaros @fejer.gov.hu 
2400 Dunaújváros, 
Szórád Márton út 39. 
 

KORMÁNYABLAK 
Telefonszám: 25/795-244. 
Fax: 25/795-649. 
E-mail: kormanyablak. [email protected] 
2400 Dunaújváros, 
Október 23. tér 1. 
ÜGYFÉLFOGADÁS 
Hétfő: 8.00–18.00 
Kedd: 8.00–16.00 
Szerda: 8.00–18.00 
Csütörtök: 8.00–16.00 
Péntek: 8.00–12.00 
időpontfoglalás! 
 

A Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban ügyintézésre időpontot foglalni Ügyfélkapu-azonosítóval, a „Bejelentkezés” gombra kattintva lehet. (Azonosító nélkül is lehetőség van „Ügyfélkapu-regisztrációra” időpontot foglalni.) 
Foglalkoztatási Osztály 
Telefonszám: 25/795-697. 
E-mail: [email protected] 
2400 Dunaújváros, Gagarin tér 1/A. 
Ügyfélfogadás 
 Hétfő: 8.00–14.00 
 Szerda: 8.00–14.00 
 Csütörtök: 8.00–14.00 
 Péntek: 8.00–12.00 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában