gazdaság

2021.12.03. 11:00

Tovább gyorsult az infláció

Jóval drágább lesz a karácsonyi menü összeállítása a tavalyihoz képest. Az élelmiszerárak tempósan kúsztak felfelé az utóbbi hónapokban is és várhatóan e tendencia folytatódni fog decemberben is.

Szabó Szabolcs

Novemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt – közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes becslése alapján. A MTI összeállítása szerint az euróövezetben novemberben is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal az októberi 23,7 százalék után éves összevetésben. A szolgáltatások 2,7 százalékkal drágultak az októberi 2,1 százalék után, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek pedig 2,2 százalékkal az októberi 1,9 százalékot követően.

Elszálló árak – a szakemberek szerint még jövő év első hónapjaiban folytatódhat a drágulás Infografika: MTI

E tendenciák hazánkban is éreztetik hatásukat, és akik napi rendszerességgel járnak vásárolni, tapasztalhatják, számos élelmiszer, alapvető fogyasztási cikk ára akár hétről hétre is jelentősen változhat.

A hazai halgazdaságok vezetői már az utóbbi hetekben jelezték, közel nyolc-tíz százalékkal emelkedhet az élő és feldolgozott hal ára a boltokban még karácsony előtt.

A Magyar Nemzet keddi lapszámában arról írt: „Drágább lesz a kenyér és a pék­áru a boltokban, az alapanyagok, valamint a szállítási és energiaköltségek növekedését nem tudják lenyelni az ágazati szereplők. A pékségek jó része így is a túlélésért küzd, a pékszövetség becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kifejtette: december elsejétől ismét emelik a malmok a liszt árát, ráadásul a főként importból származó egyéb alapanyagoknál is további drágulás várható. Ezeket a pékségek már belekalkulálták az átadási áraikba, ugyanakkor az üzemek jelezték, hogy nem ez lesz az utolsó áremelés, a jövő év elején még magasabbra emelkedhet az alapanyagok ára.

A Tejtermék Tanács a napokban kiadott közleménye szerint – amelyet az Agrár­szektor.hu szemlézett – a nyerstej átlagára 3 százalékkal nőtt 2021 októberében a 2021 szeptemberihez képest, és 9 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. KSH adatai szerint a tavaly októberi árakhoz képest a trappista sajt (+6 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) dobozos tej és pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej (egyaránt +3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+2 százalék) fogyasztói ára emelkedett.

Bár az eu-s átlagárakhoz képest Magyarországon még mindig 10-13 százalékkal fizetünk kevesebbet a zöldség és gyümölcsfélékért, ám az elmúlt egy évben itt jelentős áremelkedés volt tapasztalható szinte minden termék esetében.

A KSH novemberben kiadott részletes elemzése szerint a – 2020 októberében mért árakhoz viszonyítva – az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohány­áruk átlagosan 11,3, ezen belül a dohányáruk 17,6 százalékkal drágultak.

A végére azért némi pozitív hír: a sertéshúsból jelenleg túlkínálat van, így a termelők és a kereskedők főként a jelenlegi árak megtartására törekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában