Móricz iskola

2021.03.20. 20:30

Mi lesz veled Móricz?

Kavarognak az indulatok a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói jogának átvétele kapcsán, felmerült ugyanis, hogy a nagymúltú és nagyhírű intézmény a Magyar Evangélikus egyház kezelésébe kerülhet.

Balla Tibor

Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója a fenntartóváltással kapcsolatos megkeresésünkre – amelyben a következő kérdéseket intéztük hozzá – az alábbi választ adta:

- A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói, működtetői jogainak esetleges átadását melyik fél kezdeményezte, és milyen okból?

- A Magyar Evangélikus Egyháznak előírnak-e fenntartói kötelezettségeket, ha igen, mennyiben különbözik az a mostaniaktól?

- Az esetleges fenntartó váltás után megmaradhat-e az iskola tradicionális ének-zenei jellege?

- A váltás után megmarad-e a világnézeti, vallási független döntés lehetősége a szülőnek?

- A szülői szavazás eredménye érdemben befolyásolja-e a döntés meghozatalát?

- A tantestület álláspontját figyelembe veszik-e a döntés meghozatalakor?

A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Az átvétel indokairól a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak nincs tudomása, a hatályos jogszabályok szerint az átvételi kérelmet a fenntartónak, jelen esetben az illetékes Tankerületi Központnak kellett volna megkapnia. Az egyházi fenntartású intézmények működésére, illetve a hittanoktatásra vonatkozó sajátos szabályokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 31. § 35/B. § szakaszai tartalmazzák. A Magyarországi Evangélikus Egyház nem tájékoztatta a tankerületi központot arról, hogy milyen változásokat kíván bevezetni majd az iskolában.

A fenntartóváltásról szóló végső döntést az oktatásért felelős miniszter hozza meg 2021. május 31-ig. A döntés előtt ki kell kérni a szülői szervezet, diákönkormányzat, alkalmazotti közösség, iskolaszék és az ingatlan tulajdonos, települési önkormányzat véleményét. A jogszabály értelmében akkor adható át nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. A szabad iskolaválasztás lehetősége megilleti a szülőket, ezért amennyiben fenntartóváltás történik, a tankerületi központ kijelöli a kötelező felvételt biztosító iskolát azoknak a gyermekeknek, akinek a szülei nem kívánják egyházi iskolába járatni a gyermeküket.

Természetesen megkerestük Stermeczki András evangélikus lelkészt is, aki türelmünket kérte a témával kapcsolatban addig, amíg a szülői tájékoztatók le nem zajlanak, ugyanis nem szerette volna, ha az információkról a szülők, illetve a Móricz iskola munkatársai a sajtóból értesültek volna. Kérését tiszteletben tartottuk és tartjuk, jelen írást a napokban frissítjük többek között az ő álláspontjával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában