Arany János Iskola

2023.03.31. 08:00

Hat csapatunk is bejutott az országos döntőbe

DH

A szép helyezést elért móriczos csapat és Für Valentina tanárnő az oklevelekkel

Fotó: Móricz iskola

Véget ért a tanév egyik legfontosabb általános és középiskolai erőpróba-sorozata, a Bolyai-csapatverseny. Több tízezer magyar diák szerveződik három-négy fős csapatokba ilyenkor határainkon belül és kívül 2004 óta évente összemérni matematikából, magyarból, természetismeretből tudását, együttműködő képességét. Szellem­óriások a névadók, apa és fia, Bolyai Farkas és János. Az egyik fővédnök az MTA elnöke, mottója pedig azt hirdeti: az igazat érteni, a szépet érezni, a jót gyakorolni kell. 

Több dunaújvárosi iskola sikeres résztvevője ezeknek a szellemi kalandoknak, amik során egy sajátos tesztlapot kell kitölteni 60 perces csendes közös munka során. Nehezíti a tanulók dolgát, hogy egy-egy kérdés esetén a megadott válaszok közül akárhány is jó lehet, nullától az összesig, és a rosszak pontlevonással járnak. 

Matematikából, magyarból vármegyénként az első hat versenyzőt díjazzák, és csak a dobogós helyezettek jutnak a kétfordulós országos döntőbe. Természetismeretből régiós bontásban mérik össze erejüket öt vármegye – lényegében az Észak-Dunántúl – diákjaival. Városi eredményeink most is igen szépnek mondhatók. 
Matematikából kiemelkedik a Móricz döntőt érő harmadik helye a nyolcadikos mezőnyben, amit Gurisatti Gergő, Keresztes Bende­gúz, Szmodics Emese, Zsömbör Bálint ért el Szakály Józsefné értő felkészítésével. Ötödik helyezettek voltak mellettük még a Széchenyi ötödikesei, hatodikak a Móricz negyedik és hatodik osztályos csapatai. 

A középiskolások közt a Széchenyi kilencedikesei körzeti harmadik helyet értek el Pillár Bence, Süli Henrietta, Sztankó Maja, Vasaji László összetételben, felkészítő tanáruk Müllerné Ódor Marianna volt. 

Magyarból idén is kiugróan sok a móriczos helyezés. A harmadikosok között megyei 2., 4., 5., 6. hely. Döntőztek: Berényi Laura, Galambos Gréta, Nagy Mikes, akiket Ali Márta tanít. Az ötödikesek 5. helyet szereztek. A hatodikosoknál a vármegyebajnoki cím után az országos döntő megnyerése következett Bognár Blanka, Kovács Léna, Kovács Szofi, Somfai Kamilla révén. Már az írásbeli után az élbolyban voltak, majd a szóbeli fordulóban már mindenkit megelőztek. Szintén döntőzhetett 3. helyével Egei Bence, Katona Zorka, Szabó Ádám és Törő-Suga Zóra. A hetedikesek is gyűjtöttek egy 6. helyezést. A nyolcadikosoknál 3. és 5. hely született. Döntős volt, ott 17. lett Király Izabella, Simon Tulipán és Toponáry Sára. A hatodikosok és a nyolcadikosok felkészítője Für Valentina tanárnő volt. Dicséretes még a Széchenyi kilencedikeseinek Dunántúl körzetben elért 8. helye, amit a legjobb Fejér vármegyei csapatként értek el. 

A természettudományos versenyen a harmadikos móriczos csapatok 3., 5. helyen végeztek Észak-Dunántúlon, így döntőzhetett Csuti Katica, Nagy Huba, Orsós-Tóth Alíz, Szili Olivér, tanáruk Tihanyiné Takács Dóra. Az Arany János Általános Iskolának is lett egy 6. helye. Hatodikban a móriczos 5., nyolcadikban pedig a 7. hely gyarapította az eredménylistát (ezek Fejérben 2., illetve 1. helyet jelentettek). Ebben a kategóriában nincs középiskolás verseny. 

Összesítve: ez összesen hat, országos döntőbe jutott csapat, egy végső győztes, 19 vármegyei helyezés. Csak gratulálni tudunk a kisebb-nagyobb gyerekeknek és tanáraiknak egyaránt. Biztosan minden résztvevő számára hasznos volt, élményt adott a felkészülés, az együtt gondolkodás, a versenyhangulat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában