Egy romantikus, múlt századbeli történet

2021.01.13. 16:00

A festmény rejtélye

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Bazsérné Hidvégi Judit ajánlja Jojo Moyes: Akit elhagytál című könyvét.

duol.hu

„Néha az élet akadályok sora, ahol az ember csak annyit tehet, hogy az egyik lábát a másik elé teszi.”

„Hogyan válik egy tárgy sorsokat meghatározó tényezővé? Úgy, hogy messze túlnő tárgyszerűségén. Olyan mű, amely hatással van azokra az emberekre, akik szemben találják magukat vele. Összeköt távoli korokat, múltat és jelent, történelmet és privát életet, embereket, akik nem is ismerték egymást. Teremtő és pusztító erővé válik.”

Pál Marianna: Akit elhagy­tál (cultura.hu)

Sok-sok tulajdonos után Livhez kerül a festmény

A két szálon futó cselekmény középpontjában az I. világháború idején, a német megszállás alatt élő francia Sophie, valamint a napjaink Londonjában élő Liv – aki négy éve elhunyt férjét gyászolja –, továbbá egy csodálatos festmény áll.

A kép egykoron Sophie tulajdonában volt, majd az idők során többször is tulajdonosokat cserélve, nász­ajándékként került Liv otthonába. Miután a véletlen szeszélye folytán Liv találkozik azzal a férfival, akinek segítségével ismét elkezd élni, kiderül a festmény sötét múltja, és ezzel kezdetét veszi a jogi csatározás, amelynek során régen elfeledett, eltemetettnek hitt titkokra derül fény.

A könyv igazán remek kikapcsolódást nyújt azoknak az olvasóknak, akik kedvelik a romantikus történeteket, kutatják a történelmi események valóságos fordulatait, a háborús-történelmi korokban élők életének bemutatását, a műkincspiac kulisszatitkait, avagy a bírósági perek világát.

„Mert tudják, mit? Titokban tetszik az a gondolat, hogy egy festmény olyan erőteljes lehet, hogy megrenget egy házasságot. És valahogy csinos. Nem tudom levenni róla a szemem... Ha mindarra gondolok, ami körülöttünk zajlik, jó dolog, hogy van valamim, ami gyönyörű, és ránézhetek.” (részlet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!