Jogerős

2022.01.10. 14:38

A dunaújvárosi ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy cseh és egy ghánai embercsempészt

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt a cseh és ghánai állampolgárt, akik 2021. november 5-én három szír bevándorlónak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez - tájékoztatta szerkesztőségünket Jászberényiné dr. Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

duol.hu

Fotó: police.hu

A nyomozás adatai szerint a ghánai állampolgár Prágában egy ismerősével megállapodott abban, hogy 400-500 EUR fejében Magyarország területére illegálisan érkező külföldiek Nyugat-Európába történő eljuttatásához segítséget nyújt, amelynek érdekében a bevándorlókat először Csehországba szállítják. A ghánai terhelt tájékoztatta a cseh vádlottat a megállapodásról, aki a szállításban való közreműködésként segítséget ígért neki.

A vádlottak Magyarország déli határvidékén a három szír állampolgárt felvették az autójukba, majd a magyar-szlovák határ felé indultak. A rendőrség a terhelteket 2021. november 5-én hajnalban az M8 autópálya 78+900 km szelvényénél ellenőrzés alá vonta, így cselekményüket leleplezte.

A Dunaújvárosi Járásbíróság a vádlottakkal szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 4 évre kiutasította őket Magyarország területéről. Az ítélet fellebbezés hiányában jogerős.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül abban az esetben állíthatja bíróság elé a terheltet, ha a bűncselekményre a törvény 10 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában