Dunaferr – Liberty

2023.03.07. 11:33

Újraindítja nagyolvasztóját a Liberty Galati Romániában is

Újraindítja a nagyolvasztóját a Liberty Galati Romániában. A név nem véletlenül cseng ismerősen, Románia egyik legnagyobb exportőrének ugyanis ugyanaz a Liberty Steel Group a tulajdonosa, amelyik január folyamán bérgyártási szerződést kötött a Dunaferr felszámolójával.

duol.hu

Fotó: Getty Images

Karbantartási munkálatok után március közepén újraindítja nagyolvasztóját a Liberty Galati Romániában – tudta meg a Világgazdaság. Ezzel keleti szomszédunk egyik legnagyobb exportőre egy december óta tartó fejlesztési munka végére tesz pontot. 

A Galati tulajdonosa ugyanaz a Liberty Steel Group, amelyik január folyamán bérgyártási megállapodást kötött a Dunaferr felszámolójával, miután tavaly év végén kvázi csődbe ment a dunai vasmű. A brit–indiai vállalat azóta stabilizálta a gyár működését azáltal, hogy újraindította 2. számú kohót, továbbá 40 ezer tonna szenet biztosított az üzem részére. Ennek ellenére időnként felröppennek olyan hírek, miszerint „nem folyik valós árutermelés” a vasműben. Fábián Gergely, iparpolitikáért felelős államtitkár ugyanakkor mindezt cáfolta, úgy fogalmazott lapunknak, hogy

ha nincs Liberty, akkor nincs acélgyártás

Ráadásul a dunaújvárosi vasmű hideghengerműve is újraindult nemrégiben, éppen a Liberty Galati melegen hengerelt alapanyagának segítségével, és az acélmű hónapok óta először kezdte el gyártani az első lemezeket. 

A Dunaferr jelentős kokszgyártó kapacitással rendelkezik, ami előnyös a romániai Galatinak, az így készült acélból viszont a Dunaferr tud további, magas hozzáadott értékű prémium termékeket előállítani.

Műszaki szempontból a Galati upstream üzletággal, a Dunaferr pedig downstream üzletággal rendelkezik, így szinte természetes partnerei lehetnek egymásnak.

A Galati éppúgy nehéz helyzetben volt, amikor a Liberty Group átvette, mint ma a Dunaferr. A Galati 2019-ben, az utóbbi évtizedek acélipari szempontból legnehezebb évében csatlakozott a Liberty Steel Grouphoz. A brit cég azóta stabilizálta az alulfinanszírozott román céget, de ez több mint 300 millió eurójába került.

„Sokan érdekeltek a kudarcban” – cáfolja a Dunaferr termelési zavarairól szóló híreket az államtitkár

Ha nincs Liberty, nincs acélgyártás – mondta a Világgazdaságnak Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár, aki cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a vasműben ne folyna valós termelés.

Forrás: vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!