Érettségi matematikából

2024.05.07. 17:30

Idő és tartalmi változásokkal

Kedden a matematikával folytatódott az érettségi.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Kilenc órakor kapták kézbe a diákok a matematika írásbeli vizsga első feladatlapját. A feladatok megoldására szabott idő lejárta után a dolgozatokat az érettségiztető tanárok begyűjtötték, majd a tanulók megkapták a második feladatlapot.

Fotó: Laczkó Izabella

Az első megoldására 45, míg a másodikéra 135 percet kaptak az érettségizők.

Szerkesztőségünk ezúttal a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumot látogatta meg. Első tapasztalásra, fél órával az érettségi kezdete előtt, amolyan vihar előtti csönd volt az épületben. 

Fotó: Laczkó Izabella

Izgalomra azért volt ok: nem tudni, hogy a túlzott nyugalom, vagy a felpörgött állapot eredményezte, de egy diák otthon felejtette a felszerelését, persze anyuka – mint az anyukák általában – kéznél volt, és „szemünk fénye” hamar a kezei között tudhatta  a sikeres érettségihez való „kellékeket”.

Fotó: Laczkó Izabella

A Széchenyi igazgatója, Kratzmajer Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy négy osztály százhúsz tanulója érettségizett tegnap az iskola diákjai közül, ebből tizenöten Székesfehérváron emelt szintű vizsgát tettek.

A tizenegyedikesek is érettségiznek, ők előrehozott vizsgát tesznek angolból, a mostani tizenkettedikesek ezen tavaly estek túl.

Délután is vannak vizsgák, ezek a kis létszámú érettségik. Kötelező tárgy a magyar, a matematika, a történelem, valamint egy idegen nyelv. Az ötödik tantárgy szabadon választott, de kötelező választani. Ezeknek a tantárgyaknak az érettségijét bonyolítjuk le délutánonként.

Fotó: Laczkó Izabella

Azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokat okoz az, hogy a 2020-as Nemzeti Alaptanterv bevezetése után a mostani korosztály az első érettségiző, az igazgató az alábbi véleményen van: – A lebonyolítás nem változott, idő és tartalmi változásokról van szó. De erre készítettük fel a tanulóinkat.

Megújult követelményekkel

A 2024-es érettségi az első, ahol a diákok a megújult követelmények alapján vizsgáznak. Töreky Szilvia, a Webkurzus matematikatanára elmondta az eduline.hu-nak, hogy szerinte a témakörök közül a függvényeket eléggé megcsonkították. Például nem kell tudni a trigonometrikus függvények (például szinusz, koszinusz, tangens) ábrázolását. Összességében az egyenletek témaköre is szűkült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában