A lélek egészségéért

2023.05.15. 14:00

Léránt Erika a dunaújvárosi Skála egykori háziasszonya ma pszichológus

Mint arról lapunk korábban megemlékezett, negyven esztendővel ezelőtt, 1983. április 25-én nyílt városunk legnagyobb áruháza a Skála Dunaújváros Áruház. A budai mellett az országban másodikként Léránt Erika személyében a dunaújvárosi Skálának is lett háziasszonya.

Antal Lajos

Fotó: Laczkó Izabella

Léránt Erikával idéztük fel azt az időszakot.

Hogy lett annak idején a dunaújvárosi Skála háziasszonya?

Középiskolásként korábban kézilabdáztam, miután abbahagytam, elkezdtem modern táncolni. A moderntánc csapat a Munkásszövetkezet égisze alatt működött, és mint tudjuk a Skálának az építtetője és a tulajdonosa is ez a szervezet volt. A dologhoz hozzátartozik, hogy több helyi divatbemutatón, mint táncos én is részt vettem és megtetszett a közeg. Így kaptam kedvet a jelentkezéshez, melyhez bíztatást és támogatást kaptam a Munkásszövetkezettől, barátaimtól és a családomtól is. Többen is mondták, hogy vékony vagyok, jó alakom van, Ezt követően készültek rólam fotók, s végül beadtam a jelentkezésemet. Több selejtező is volt a háziasszonysághoz vezető úton. Az elsőn elfogadták a jelentkezésemet, majd volt egy nagyobb szűrés, a harmadik körbe már csak néhányan jutottunk be, ahol Dr. Takács Ildikó 1976-tól 1986-ig a Skála-Coop marketingigazgatója mondta ki a végső szót, hogy ki töltheti be a pozíciót. Az utolsó válogatón nem csak a külső megjelenésünket és a mozgásunkat nézték meg, hanem kérdésekkel is tesztelték alkalmasságunkat, motiváltságunkat. Úgy éreztem, hogy Takács Ildikóval kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak. Jól sikerült a bemutatkozásom. Mondhatni egy nyelvet beszéltünk, így végül rám esett a választás. 

Forrás: retromagyarfotomodellek.blogspot.com

És akkor megnyílt a Skála…

Nem, még a nyitás előtt sok fotózáson kellett részt vennem, készült rólam egy ember nagyságú álló reklámtábla, és sok-sok plakát. A Skálának minden évben volt egy országjáró divatbemutatója, és ezen is szerepelhettem. Több alkalommal is felutaztam a fővárosba fotózás céljából, és a Magyar Televízió számára készült reklámfilmben is szerepeltem, amelyben felhívtuk a vásárlók figyelmét a közelgő megnyitóra.

Aztán mégis megnyílt az áruház és elkezdődött a háziasszonyi munka. Meddig csinálta ezt?

Hosszas előkészítő munkát követően valóban eljött a nagy nap, és megnyílt a Skála. Jóhiszeműen azt gondoltam, hogy a fotózás mellett bemutathatom a legújabb ruhákat, népszerűsíthetem a termékeinket, ami egy ideig ment is, majd az áruház vezetője, a Munkásszövetkezet vezetője állást ajánlott, ami konkrétan meghatározta, mivel kell majd foglalkoznom. Ezt az jelentette volna, hogy minden nap az információs irodában kell tevékenykednek. Fogadni a vendégeket, kávét főzni, reprezentálni. Ez a kérés nagyon elgondolkodtatott, mert az én elképzelésem egészen más volt, és nem szerettem volna napi nyolc órában ezt csinálni. A kislányom akkor még csak kétéves volt, én pedig Pécsre jártam egyetemre. Egy ügyfélszolgálati vagy marketing típusú munka nagyon távol állt személyiségemtől, és egészen más képem volt a jövőmről. Az megnyitásig nagyon intenzíven csináltam a korábban említett tevékenységeket, de a később megfogalmazott célokkal nem tudtam azonosulni, így a jelentkezés után néhány hónappal jeleztem, hogy inkább tanulni szeretnék, haladni a céljaim felé. Ezt követően a versenyben második helyezett lány lett az áruház háziasszonya. 

Forrás: retromagyarfotomodellek.blogspot.com

Önt sokan ismerik és elismerik a városban. Hogyan alakult az élete a Skála után?

A tanulmányaim befejezését követően tanárként kezdtem el dolgozni, először általános iskolában, majd a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolában. Biológiát, pszichológiát, ápoláslélektant és anatómiát tanítottam. Öt évvel a skálás időszak lezárása után elvégeztem egy, a Zsigmond Márta (Ez a divat c. lap egykori főszerkesztője) által szervezett felsőfokú modell-tanfolyamot és néhány nagy cégnek dolgozva készítettünk fotókat, valamint jártam divatbemutatókra, de nem az a fajta tevékenység határozta meg az életemet, ez csak a hobbim volt. Később folytattam a tanulást, és mentálhigiénés szakember lettem, majd elvégeztem a pszichológiát. Nagyon szerettem a tanítást is, de kamaszkori álmom volt, hogy pszichológus legyek, ami végül is megvalósult. A mai napig tanulok, és klinikai egészségpszichológus, majd pszichoterapeuta jelölt lettem. Egyébként mostanában is időnként előfordul, hogy itt-ott megismer valaki és rákérdez, hogy én voltam-e annak idején a Skála háziasszonya, ami kétségkívül jól esik. Rövid ideig volt az életemnek része a modellkedés, fotózás, de szerettem és nagyon örülök, hogy annak idején csinálhattam. Lehetséges, hogy ismertebb, és anyagilag talán elismertebb lennék, ha a kifutók világában maradok, de nem bántam meg, hogy a tanulást választottam, mert minden nap azzal foglalkozom, ami mindig is nagyon érdekelt, és amit nagyon szeretek. Ha az ember önazonos akar lenni, akkor azt kell csinálnia, amit a legjobban szeret. Szerencsémre ez nekem sikerült, és így kerek a világ. 

Forrás: retromagyarfotomodellek.blogspot.com

A nyolcvanas évek vége felé a dunaújvárosi Kruppa Judit váltotta Komjáthy Ágnest a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház reklámarcaként. Vele volt kapcsolata?

Kruppa Judittal annyi kapcsolatom volt, hogy együtt táncoltunk a Munkásszövetkezet moderntánc együttesében. Ez az együttes volt a városi moderntánc bölcsője Wünsch Laci bácsi vezetésével. Sok szép emlékem fűződik a táncos időszakomhoz is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában