Képgalériával

2023.04.25. 16:56

Negyven éves a Skála Áruház - Nyugati áruválaszték Dunaújvárosban

Antal Lajos

Gyerekkorom kedves emlékei között tartom számon azokat a budapesti kirándulásokat, amelyek keretében egy-egy iskolai szünetben a szüleimmel Budapestre utaztunk. Általában az Engels téren parkoltuk le a Zsigánkat, és onnan tömegközlekedési eszközzel mentünk el megnézni az aktuális nevezetességet. A hetvenes évek Magyarországán a fővárosi utazás nem maradhatott el bevásárlás nélkül sem, mert akkoriban a pesti boltokban sokkal jobb volt a választék, mint a vidéken lévőkben. Ezerkilencszázhetvenhat különösen fontos esztendőként vonult be a magyarországi kiskereskedelem történetébe, mert annak az esztendőben április második napján megnyílt a Budai Skála. A modern, 25.500 négyzetméteres bevásárlóközpont nyugati mintára készült. A magyar népnyelv által Budai Skála néven ismert áruházat a Szövosz építette, és igazgatója Demján Sándor lett, aki azzal a feltétellel vállalta el az üzlet vezetését, hogy minden téren szabadkezet kap. Budapestről Dunaújvárosba indulva minden alkalommal betértünk a hatalmas üzletközpontba, melyben az élelmiszer osztály választékát látva olyan érzésünk volt, mintha valahol Ausztriában vagy Nyugat-Németországban lennénk. Egészen elképesztő árubőség, mozgójárda és mozgólépcsők, hatalmas nyílt terek, éttermek, különböző szolgáltatások, bevásárló kocsik és egy hatalmas parkoló jellemezte a Budai Skálát. Az áruházhoz remek marketinget épített fel Demján Sándor csapata, melynek legismertebb figurája a sokak által gyorsan megszeretett Skála Kópé, valamint a háziasszony Komjáthy Ágnes voltak. Évekkel később Komjáthy Ágnes helyett a dunaújvárosi Kruppa Judit lett az áruház arca.

A Budai Skála sikerén felbuzdulva a Skála Budapest Nagyáruház fuzionált a Szöváru Nagykereskedelmi Vállalattal létrehozva ezáltal a Skála-Coop Közös Vállalatot.

A Budai Skálához egy kellemes gyerekkori emlékem is kötődik. Hetvenhat őszén apukám ott vásárolta meg Terra kistraktorát, melyet darabokra szedve a Zsigulink csomagtartójában és hátsó ülésén hoztunk haza kettesben Dunaújvárosba, majd néhány héttel később vittünk le Alsóörsre. Az öreg, kétütemű motoros kertigép még most is üzemképes.

Nem sokat kellett várni az első vidéki Skála áruház megnyitására, ami szinte napra pontosan két évvel a budai után történt a szomszédvárban, azaz Székesfehérváron. Mi, dunaújvárosiak nagyon irigyeltük a fehérváriakat, hogy náluk épült meg az ország második Skálája. A fehérvári üzlet megnyitása után sorra épültek Skála áruházak országszerte, és így érkeztünk el 1983. április 25-éhez, amikor városunkban is megnyílt a Dózsa György út 56 szám alatt álló Dunaújvárosi Skála Áruház. A Dunaújvárosi Hírlap korabeli számaiból kiderül, hogy a „mi Skálánkat” sokkal nagyobbra tervezték, de pénz hiányában az üzlet nyolcezer négyzetméter helyett négyezer négyzetméteres lett és elhagyták a mozgólépcsőket is. A Dunaújvárosi Skála bár a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet tulajdonában állt, a Skála-Coop Csoporthoz tartozott, ami egyéges beszerzési és értékesítési rendszert jelentett. 
Amikor megnyílt az „mi Skálánk”, sokan csalódottan konstatáltuk, hogy „milyen kicsi”, nincs mozgólépcső és nincsenek illemhelyek. Az áruház kicsisége viszonylagos volt, mert így kétszer nagyobb alapterülettel rendelkezett, mit a Kék Duna Áruház. Az apró csalódásokat leszámítva a dunaújvárosi vásárlóközönség hamar megszerette a jól megközelíthető és nagy áruválasztékot kínáló bevásárlóközpontot. A Dunaújvárosi Skála háziasszonyi teendőit Léránt Erika látta el, akivel a Dunaújvárosi Hírlap 1983. január 28-i száma közölt rövid interjút. A Skála megnyitását követően néhány héttel fogadta első vendégeit az épületben helyet kapott Havanna-ételbár, melynek külön bejárata volt és jelentős mértkében színesítette a város vendéglátó-kínálatát. Emlékeim szerint a Havanna-ételbár mellett néhány félkarú rabló is működött, ami az akkor nagyon soknak számító tízforintosokkal üzemelt. 

 Az áruház az elmúlt évtizedek során többször is gazdát cserélt. 1992-ben a Skála csoporthoz tartozó Dunántúli Áruházi Rt, majd 2002-ben és egy kínai házaspár tulajdonába került, jelenleg Hongkong Áruház néven üzemel, az alsó szinten egy Interspar áruházzal.

Forrás: jakd.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában