Ünnep

2022.11.30. 20:00

Advent első fényei kigyúltak már

November 27-én délután benépesült Perkátán az impozáns Győry-kastély vásározókkal, kézművesekkel, gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt. Az épület földszintjén szebbnél szebb portékákat lehetett megvásárolni a hagyományos asztaldíszektől kezdve a különlegesebb, főleg a fiatalok körében kedvelt grincsfáig.

Szentes Kitti

Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját Fotók: Szentes Kitti

Gyerekek és felnőttek is érkeztek az ünnepi programra

A helyi árusok mellett még Sárbogárdról is érkeztek vásározók, Varga Eszter és édesanyja hosszú évek óta foglalkoznak különböző díszek, kopogtatók, koszorúk készítésével. – Több mint tíz éve alkotunk, a legkiemelkedőbb időszaknak számít a mi szakmánkban a novemberi halottak napja, illetve az adventi időszak és a karácsony. A vásárlók nagyon szeretik a szép, ízléses alkotásokat. Néha különleges kívánságokkal is megkeresnek, hogy milyen asztaldíszt, adventi koszorút szeretnének, ha készítenék nekik – mondja Varga Eszter, a csodás kompozíciók megálmodója. 

Ötletes kézműves termékek színesítették a kínálatot

Közben a büfénél is nagy volt a sürgés-forgás, a meleg tea mellett a finom zsíros kenyér lila hagymával vagy csak paprikával nagyon kelendő volt. A büfé mellett kicsik és nagyok mézeskalácsfigurákat festettek, illetve karácsonyi témakörhöz kapcsolódóan origamiztak. Az esemény fényét a perkátai Zám testvérek is emelték, Judit és Anikó csodás kézműves termékeit lehetett megtekinteni, megvásárolni. Aki mutatós, vagy éppen mesés ajándékot szeretett volna vásárolni, garantáltan nem távozott üres kézzel a vásárból. 

A jászolkiállítás egyik darabja

Délután két órai kezdettel adventi szentmisét celebrált a kastély dísztermében Szeleczky Csaba plébános, majd utána közösen meggyújtották a várakozás első gyertyáját. A délután folytatásaként az egyházi kórus, illetve a perkátai óvoda énekkara hangolta ünnepre az egybegyűlteket szebbnél szebb dallamokkal. Az előadás végeztével megnyitotta kapuit a betlehemi jászolok kiállítása a kastély emeletén. A kis Jézus eljövetelét csodálhatták meg az ide betérők, a különböző összeállításokat tehetséges perkátai alkotók készítették eltérő anyagokból, más-más technikával. 

A hideg, szürke idő ellenére a kastély ismét megtelt élettel, melegség járta át a termeket és az oda betérő emberek lelkét egyaránt. A település ismét megmutatta, hogy összefogva meghitt módon tud ünnepelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában