Szép otthon

2022.02.22. 17:00

Indul az élet a sötétben - Figyeljünk pincénkben áttelelő növényeinkre

A lángsugarú nyarat követő ködös ősszel sokan kiástunk, eltettünk teleltetni pár növényt, melyek udvarunk díszei voltak. Most újraindul bennük a keringés.

Az alagsorok, pincék mélyén váró virágokkal csak akkor találkoztunk eddig, amikor nagy ritkán egy kis vizet csempésztünk a cserepekbe, dézsákba, balkonládákba. Most azonban valami történt. Míg az emlősök a saját vagy más egyedek árnyéka alapján latolgatják, hogy jön-e a tavasz, addig a leanderek, angyaltrombiták és muskátlik akár a vaksötétben is megérzik a tavasz első leheletét, és elindulnak a hajtások. Igaz, a fény hiányában világoszölden, olykor szinte fehéren, de megindul az élet a sötétben, hogy amint eljön a kikelet, versenyezhessenek egymással szépségben és persze a nap éltető sugaraiért vívott harcban. 

Ha eddig nem is kaptak vizet, most, hogy hajtani kezdenek, érdemes őket egy kicsit segíteni az újraindulásban, hogy idén is pompázhassanak. Az sem árthat, ha a tavalyi elszáradt leveleket eltávolítjuk, sokan ilyenkor már nekiállnak metszegetni is, de tehetünk ennél még többet is. 

Ősszel akarva-akaratlanul nemcsak a virágokat, hanem ellenségeiket is teleltetni visszük, ezért ellenőrizzük a levelek fonák oldalát, hogy például pajzstetvek, tripszek, levéltetvek nem vészelték-e át nálunk a hosszú telet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában