A jogász válaszol

2021.08.19. 11:00

Mi legyen a házassági név?

Iharosi Ibolya

Fotó: K.A:

A magyar állampolgárok neve születési névből, illetve házassági névből áll. A születési név az egyént a születési anyakönyvi bejegyzés, a házassági név pedig a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján illeti meg. Ősi magyar hagyomány szerint a családi név megelőzi az utónevet. Ennek az Európában egyedülálló megoldásnak az alapja, hogy a családi név jelzőnek minősül, hiszen funkciója az azonos utónevet viselők megkülönböztetése. A névviselés alkalmas arra, hogy viselőjét azonosítsa, megkülönböztesse, elválassza a társadalom többi tagjától, és kifejezze a családhoz való tartozást.

A házasulandók a Polgári Törvénykönyvben felsorolt házassági névviselési formák közül választhatnak, amelyet módosítani lehet a a házasság fennállása alatt és annak megszűnése után is. A feleség a házasságkötés után választása szerint viselheti a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét. Férje teljes nevét, a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtti nevét. A férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét kapcsolva. Lehetséges a férje családi nevéhez saját utónevét hozzákapcsolni. A férj választása szerint viselheti a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét, vagy a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét. A házassági név módosítását az ország bármelyik települési önkormányzat polgármesteri hivatalának anyakönyvvezetője előtt, valamint külföldön élő állampolgár esetében bármelyik hivatásos konzuli tisztviselő előtt lehet kezdeményezni. Az eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnek van hatásköre – írta a TEOL.HU.

Borítóképen: Dr. Kiss Edit szekszárdi ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában