Gazdaság

2011.09.28. 14:15

Orbán: felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Orbán Viktor szerint az újra és újra fellángoló euróválság sok kárt okoz, de Magyarország számára jelentős lehetőséget is hordoz: az egyik ilyen, hogy felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

MTI

A miniszterelnök az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás(OMÉK) megnyitóján szerdán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában úgy fogalmazott: "Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben mezőgazdasági ország".

A kormányfő szerint szükség van az iparra és dolgozni is kell az ország iparosodási programján, de az ipar nem szoríthatja ki a mezőgazdaságot, csak mellé léphet. Közölte, Magyarország számára a mezőgazdaság az egyik kitörési pont.

Jelezte, hogy a jó minőségű élelmiszerek előállítása mellett szükség van arra is, hogy azok feldolgozása is az országban történjen, mert ezzel munkahelyeket lehet teremteni.

Olyan időkben nyitja meg kapuit a tekintélyes vásár, amikor a világ újra nagy izgalommal figyel az élelmiszertermelésre - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy az izgalom oka néhány egyszerű kérdés: mit etetnek velünk, mit eszünk, mit fogunk enni.

Bár a kérdések egyszerűek, az emberi létezés alapvető, sokszor drámai kérdései, a válaszok egyre bonyolultabbaknak tűnnek - húzta alá. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a világban egyre több az éhes száj, miközben egyre inkább romlanak a mezőgazdasági munka és vállalkozás feltételei.

Úgy vélekedett, hogy a válság, a világgazdaság felgyorsult átrendeződése újra "ráébreszt minket, hogy sem értékpapírokat, sem elektronikus kütyüket nem tudjuk megenni".

A fejlett világban eddig oly sokszor "lenézett és háttérbe sorolt" mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre fontosabbá válik - húzta alá.

A magyarok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a "mit fogunk enni" kérdésre évszázadok óta van jó válaszuk - közölte. Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is azt tudták mondani, hogy "helyben termelt, természetes, nem génpiszkált alapanyagból készült, jó ízű és egészséges magyar élelmiszert tudnunk kínálni". A kormányfő ehhez hozzátette, hogy minél inkább feldolgozott, minél több magyar kéz által készített élelmiszerterméket szeretne az ország kínálni.

Kifejtette: a sok értékes föld miatt lehet Magyarországon sokkal több élelmet termelni, mint amennyit az ország el tud fogyasztani; az ország mindig a szélesebb régió "éléskamrájának" számított.

Ezt a lehetőséget, ezt a különleges ajándékot kell ma kihasználni - húzta alá.

Szavai szerint egy piac "szabályok nélkül nem piac többé". A pénzpiac újraszabályozása után újra kell szabályozni a mezőgazdaságot is nemzetközi szinten és Magyarországon is - tette hozzá. "Az piac, amelyik nem szabályozott, inkább lutri, ahol a szerencse mindig a legcinikusabbakra mosolyog rá, ahelyett, hogy elismerné a munkát, a befektetést és értékteremtést" - fogalmazott.

Az euróválság lehetőséget ad arra, hogy "felnyíljon a szemünk és véget vessünk a gátlástalanság korszakának" - emelte ki.

Magyarország megújulása azt is jelenti, hogy meg kell újítani a földhöz, a gazdálkodáshoz és a vidékhez való viszonyt - szögezte le a kormányfő. Az ország számára a jövő év célja, hogy végképp elrugaszkodjon a válságzónától - hangsúlyozta.

A földről szólva azt mondta: újra meg kell tanulni becsülni a föld igazi értékét és vele együtt a munka értékét is.

Megjegyezte azt is, hogy aki "hitelekből él, nem lehet a maga ura, aki hitelekből él, nem dönthet saját életéről, aki adós, annak munkáján mindig valaki más keres". Szerinte ahhoz, hogy egyre több ember élhessen gazdálkodásból, jó minőségű élelmiszerek előállításából, le kell bontani azokat a gátakat, amelyeket előbb a "diktatúra, majd a bankárkorszak állított az önálló szabad gazdálkodás útjába".

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg szerdán a 75., jubileumi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A szakminiszter megnyitó beszédében közölte: hat év után rendezik meg újra a mezőgazdasági seregszemlét, amelyre 5 napon keresztül, több mint félezer kiállítóval együtt, 70 ezer négyzetméteren várják a látogatókat.

Kiemelte: az OMÉK a magyar mezőgazdaság, magyar gazdatársadalom, a vidék ünnepe. A vidéki emberek ünnepelni jöttek a fővárosba - tette hozzá -, hogy bemutassák kiváló termékeiket, hungarikumaikat.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell állítani a vidék és a vidéki emberek megbecsülését.

A kiállítás díszvendége, Lengyelország nevében Jaroslaw Wojtowicz, a lengyel agrártárca államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepélyes megnyitót követően a vidékfejlesztési miniszter OMÉK díjakat adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!