20°
11°

Ragadozó madarak az interaktív órán

Dunaújváros - Harris, ölyv és kormorán a tanteremben, izgatott kisdiákok - interaktív óra az iskolában.

Bízvást mondhatjuk, hogy páratlan élményben volt részük a Béke városrészi Arany János Általános Iskola alsós diákjainak kedden, az iskolájuk fennállásának 35. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat keretében.

Az évforduló jegyében ugyanis havonta más témakörben szerveztek programokat a tanulóifjúságnak – és a január éppen az Interaktív környezetvédelem jelszóval telt.

Kisteleki Gergely, karján a harris, előttük pedig a diákok
Fotó: Ady Géza

Természet testközelből: városi gyerekeknek aligha találhattak volna érdekesebb bemutatót! Az Arany iskola Interaktív környezetvédelem című, januárban zajlott évfordulós programsorozatában elsőként Hédl István dunaújvárosi amatőr csillagászt hívták meg bemutatóval egybekötött előadásra az iskola harmadik-negyedik osztályosai számára: a Napot vizsgálták a gyerekek, szakértő segítséggel.

Képünkön jobbról Murzsa Alexandra, karján az ölyvvel, a gyerekek figyelmének kereszttüzében pedig a kormorán
Fotó: Ady Géza

A második rendezvényen a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakemberei voltak segítségükre dr. Pásztor László vezetésével, ekkor a bacilusok, vírusok terjedését vizsgálták a Játékos tudomány című fejezetben, valamint azt, hogyan védekezhetünk a kórokozók ellen. A harmadik rendezvény januárban a sólymászat volt, amelyen ugyan sólyom pont nem szerepelt, ám volt helyette sokkal izgalmasabb és ritkább madár, a harris, amely külsőre emlékeztet a sólyomra, viszont Mexikó sivatagaiban él. Vele még egy vörösfarkú ölyv és egy (sajnos) nem annyira ritka kormorán is érkezett. A meglepően szelíd madarakat Kisteleki Gergely és Murzsa Alexandra mutatta be az iskola alsósainak (több mint kétszáz gyereknek), négy egymás utáni előadáson és egy tornatermi röptetésen.

A hivatásos solymász rengeteg érdekességet elmondott a ragadozó madarakról – miközben a kormorán elképesztő nyugalommal és otthonossággal tollászkodott az előadó terem asztalán – ahol később el is aludt… De ezzel együtt is a hetvendekás harris volt a sztár, amely háromkilós nyulat is képes elejteni!


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS
police.hu
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
Időjárás / 6 órája
Hétfőn sem ússzuk meg szárazon
Eső főleg nyugaton várható, de teljes egészében sehol nem zárható ki.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
negyed mérföld / 7 órája
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 8 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Jégkorong / 9 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 9 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 9 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 9 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András