Dunaújváros

2012.08.17. 18:39

Szép teret kap a városháza

Dunaújváros - Teljesen új belvárosunk lesz? A rehabilitációs terveket Szabó Imre főépítész lakossági fórumon tárja az érdeklődők elé augusztus 22-én, szerdán 15 órától a közgyűlési teremben.

Körmendi Erzsébet

Előzetesen számos információt megosztott lapunkkal Szabó Imre. A  belvárost megújító folyamat részeként átalakul a Városháza tér,  kiszorulnak onnan az autósok, a gyalogosoké lesz a teljes terület.  A terv a következő: a Vasmű út-Dózsa György út kereszteződésében lezárják a Dózsa György úttal szemközti forgalmi ágat - megszűnik a Városháza tér előtti parkoló, és dísztér épül a hivatal elé séta- és  rendezvénytérrel, medencével, zöldfelületekkel. A sétaúthoz az Október 23. tér irányában sétány csatlakozik majd, ami a Korányi  utcai lakóház mellett elvezet a Duna-partra.

A házasságkötő termet elbontják, az anyakönyvi hivatal új helyre kerül, a Városháza C-szárnyába.  A sétány mellett kialakítanak egy korosztályos játszóteret, amihez egy  játszóházat és többfunkciós sportpályát is építenek. A városháza térről száműzött parkolók helyett  az Október 23. téren, a Aranyvölgyi út és Vasmű út közlekedési csomópontja térségében, a Városháza épülete mögött, és a Korányi Sándor utca térségében alakítanak ki újakat.

Átalakul a Vasmű út, Aranyvölgyi úti csomópont is. Ide egy körforgó épül, és mellette lesznek a parkolók. Az anyakönyvi hivatal átköltözése miatt átépítik a C-szárnyat: többcélú, egymásba nyitható, átalakítható termek épülnek az  emeleten, a földszinten pedig egy reprezentatív előcsarnok és egy büfé kap helyet.

A pályázati anyagban a C-szárny büféje lenne az egyetlen gazdasági funkciójú elem, ezért a pályázat a korábbiakhoz képest úgy módosul, hogy a büfé nem pályázati pénzből, hanem önkormányzati finanszírozásból valósul meg.  Így az önkormányzatnak mintegy bruttó 12,7 millió forintjába kerül a beruházás, míg a korábbi pályázati kiírás szerint közel 307 milliós  önrészt kellett volna biztosítania.

A hosszas előzetes egyeztetésekkel kimunkált nagyon kedvező pályázati konstrukció lehetőséget ad arra, hogy Dunaújváros arculata a főtér rekonstrukciója során teljesen megújuljon.

Mindenképpen ütemezni kell az építkezést, hiszen nagy és komplex beruházásról van szó. Szabó Imre szerint a sorrendet most dolgozzák ki. A  városháza C-szárnyának átépítése előre kell, hogy kerüljön, az anyakönyvi hivatal zavartalan működése miatt, és a dísztér megelőzi a Duna-parti sétány kialakítását. A játszótér és a körforgalom, valamint a parkolók építése nem függ a többitől, azokat  igény szerinti sorrendben oldják meg.

Az '56-os emlékmű áthelyezése nem része a jelenlegi  terveknek, hangsúlyozta Szabó Imre. Ez korábban tévesen került be a köztudatba. A költöztetés gondolata azért merült fel, hogy a sétánynak megfelelő tere legyen. A mostani tervek viszont a szokott helyén számolnak az emlékművel! Az áthelyezést természetesen véleményezhetik a lakók, a fórumon lesz erre  lehetőség, ám ezzel kapcsolatban véleményezési, döntési joga a képzőművészeti alap lektorátusának van, ennek tagjai javasolhatnak vagy hagyhatnak jóvá  köztéri alkotásokat és azok helyét - mondta a főépítész.

 

Nagyon fontos fokmérője lenne a város közösségi erejének, ha minél többen vennének részt a belváros átépítéséről szervezett főépítészi fórumon. Valóban nagyívű fejlesztésről van szó, és nem csak az elkölthető forintok miatt. A város arculatát, hangulatát alapvetően meghatározó, de talán még a dunaújvárosiak kedélyállapotát is befolyásoló átépítés előtt állunk. Hogy mennyire, azt talán kellően alátámasztja az a közel félszáz kérdésből álló  kérdőív, amit önkéntes kérdezők közreműködésével köröztet a hivatal, s amely azt próbálja tudakolni, hogy az itt élők milyen fejlesztéseket tartanának fontosnak, melyeket kevésbé. És, ha már kérdeznek, s feltételezzük, hogy nem pusztán az önigazolás végett bajlódnak a vélemények összegyűjtésével és kiértékelésével, akkor - illik válszolni.

Munkácsi Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!