Nem érkezett meg a támogatás, teljes összegű számlát kapnak a rászorulók

Dunaújváros - Mintegy ezer, támogatott fogyasztónak teljes összegű számlát kell fizetnie.

Gallai Péter

Ugyanis nem érkezett meg a DVCSH-hoz  augusztus elsejéig a várostól a rászorultak számára megállapított lakásfenntartási támogatás. Mint a  cég lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül: a szolgáltató a számlakibocsátással a jogszabályi kötelezettsége miatt tovább már nem várhatott, ebből adódóan a támogatást mintegy ezer fogyasztó  számlájában nem tudta jóváírni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintettek fizetési  kötelezettségét a DVCSH nem tudta csökkenteni, ezért a teljes összegű számlát kell mindenkinek kifizetnie augusztusban.

Némi reménysugár, hogy az Ügyvitel Szolgáltató Kft. tájékoztatása szerint, amennyiben a hónap folyamán az átutalás megérkezik az önkormányzattól, akkor a szeptemberi számlákban az elmaradást jóváírja a társaság. Ha az aktuális  havi támogatás is  rendelkezésre áll, akkor mindkettőt beépítik.

A hatályos önkormányzati rendelet szerint azok kérhetik a lakásfenntartási támogatást, akiknél a lakásba bejelentettekre jutó jövedelem nem haladja meg az ötvenhétezer forintot. A tizenkét hónapon keresztül kapott járandóság havi minimum összege kettőezerötszáz, míg a legmagasabb tizenötezer forint.  Az évek óta működő rendszerben a pénzt a hivatal nem a rászorulóknak adja, hanem közvetlenül a szolgáltatóknak utalja át.

Az érintettek arról viszont maguk dönthetnek, hogy  egy vagy több közüzemi szolgáltatónak küldje az önkormányzat a támogatást.  Ez azt jelenti, hogy a távhő, valamint  a víz és csatorna mellett az elmaradás megjelenhet az önkormányzati  bérlakás bérleti díjában, a gáz, a közös költség, de akár a villanyáram díjak elszámolásánál is.

Azaz nemcsak a DVCSH ügyfelei szembesülhetnek a magasabb fizetnivalóval, de más szolgáltatók is kénytelenek a teljes összegű számlát kiállítani. Az augusztusi  csekkek tehát mindenképpen magasabbak lesznek a támogatotti kör esetében, akik legkorábban szeptemberben kaphatnak jóváírást  persze csak akkor,  ha az önkormányzat biztosítja a forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!