Hamar a viszonylagos középkorba röppenhetünk...

Olvasom, Svédországban azt fontolgatják, hogy megszüntetik a készpénzt. Úgyis mindenki kártyával vagy átutalással fizet, hát minek az a sok bankó, a mindig bosszúságot okozó apró! Milyen messze van Svédország...

Pekarek János

Bankautomaták, kártyák nálunk is vannak ugyan, ha nem is mindenütt (például a nagyvenyimiek ugyancsak gondban lennének a svéd rendszerrel), de elterjedésük után tizenöt évvel jobbára még mindig csak arra használjuk ezeket, hogy készpénzt vegyünk ki a falból.

Ha valaki számítógépes-internetes átutalással fizet, akkor három nap, mire a pénz megjelenik a címzett számláján. Közben nyilván kamatozik valahol  de az is biztos, hogy nem a feladónál és nem is a címzettnél. Továbbá egy szombati átutalásnál aznap pénteki, de vasárnap már hétfői dátumot ír ki a gép: később ez lesz akár a büntetőjogi eljárás alapja is...

Ezek is bajok, de az igazi baj nem ez. Bár a nyugdíjak már ugyancsak bankkártyára érkeznek (hány postást raboltak ki, öltek meg addig?), de például egy iskolai étkezési befizetést nem lehet internetes átutalással kifizetni.

Így a befizetési napok éjszakáján nagy izgatottság vesz erőt a betörőkön.

A Vasvári iskolát például ilyen alkalmakkor kétszer egymás után kirabolták.

Ám folytassuk! Boltokban sem mindenhol lehet kártyával fizetni. Kis üzletek nem is rendelnek leolvasót. A bank drágán méri.

Hamar a viszonylagos középkorban találhatjuk magunkat. A svédekhez képest...

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!