Ladánybene 27: jubileum

Negyedszázados jubileumot ünnepel jövőre Magyarország első számú reggae zenekara, a Ladánybene 27. Az évforduló apropóján több fontos rendezvényre kerül sor, de új kiadvány is várható a csapattól.

Gyuricza Ferenc

A Ladánybene 27 jövőre jelenteti meg második riddim stílusú albumát, amelyet a jamaicai King Yellowman közreműködésével vesznek fel. A nagylemez címe Color Dem lesz, s alapját a Color Dem A Judah című dal képezi.

- Bár nem szeretünk a számokkal játszadozni, és nem is tekintünk a múltba, azért ezt az évfordulót szeretnénk több megünnepelni - mondta László M. Miksa, a zenekar énekese. - A riddim album kifejezés nem mindenki előtt ismert, ezért érdemes megmagyaráznunk. A reggae zenélés egyik alapvető formája, hogy már meglévő dalok instrumentális verziójára új énekszólamokat találnak ki a zenészek. Ezeket az instrumentális alapokat nevezzük riddim-nek. Az ilyen formájú zenélés során persze gyakran átszabjuk a zenei alapot, vagy csak egy-két motívumot használunk fel belőle. Az így megszülető új változat - bár tempójában és zenei motívumaiban hasonlít az eredetihez - sok esetben teljesen új életre kel.

A tervek szerint a Color Dem megjelentése mellett több fontos koncertre is vállalkozik a zenekar. Februárban Bob Marley tiszteletére adnak műsort, márciusban a negyedszázados jubileumot ünneplik meg, október-november magasságában pedig az új CD lemezbemutatóját tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!